Versko blago Inđije: Najskladnija građevina u Sremu iz 18. veka

Foto: VolimSrbiju

Opština Inđija turistima iz Srbije, ali i regiona pruža brojne kulturno-istorijske objekte i mesta koje mogu da posete. Prilikom posete ovom mestu, pored svih prirodnih lepota morate videti i verske objekte, a jedan od njih je crkva Vavedenja Presvete Bogorodice izgrađena je 1756. godine.

To je jednobrodna građevina manjih dimenzija zidana u duhu srednjevekovne tradicije, odnosno Raške graditeljske škole. Po svojim proporcijama spada među najlepše i najskladnije građevine sačuvane iz XVIII veka u Sremu.

Gepostet von Indjijaiti am Freitag, 13. März 2020

Današnji ikonostas crkve po svojoj barokno-klasicističkoj koncepciji i ornamentalnoj dekoraciji rezbarije i slikarskim radovima izvedenim u baroknom duhu pripada devetoj deceniji XVIII veka.

Unutrašnjost crkve oslikao je krajem XIX veka Jovan Štajner, slikar iz Sombora. Pored toga, on je pozlaćivao rezbariju ikonostasa i obnavljao ikone. Poslednje veće obnavljanje u unutrašnjosti crkve izveo je akademski slikar Nikodim Brkić 1954. kada je živopisao svodove i zidove.

Gepostet von Pazova Inđija Vesti am Dienstag, 15. Januar 2019

Ikonostas nepoznatog autora pokazuje barokne i ponegde rokoko forme: prestone ikone odvojene su kaneliranim stubovima koji se završavaju kompozitnim kapitelima sa izuvijanim grančicama hrastovog lišća, vinove loze sa grožđem i ruža. Ikonostas i ikonu na mitropolijskom tronu slikao je nepoznati slikar 18. veka, ali je 1858. godine ikonostas čišćen i obnavljan, a ikone na mitropolijskom stolu su preslikane 1923. godine.

Zidne slike radio je Nemanja Brkić 1954. godine.

Projekat sufinansiran iz budžeta opštine Inđija.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.