ČUVAR ISTORIJE KRALJEVA, NEMI SVEDOK RATNIH STRADANJA I ISTORIJE GRADA – Posetite Narodni muzej!

Volim Srbiju

Ako vas putevi dovedu u Kraljevo, pored brojnih znamenitosti koje ne smete zaobići, na listi prioriteta svakako bi trebalo da bude i Narodoni muzej.

Osnovan 1. maja 1950. Godine, kao muzej zavičajnog tipa pod nazivom Gradski muzej Rankovićevo, danas predstavlja muzej kompleksnog tipa sa pet zbirki i to za: arheologiju, numizmatiku,etnologiju, istoriju i umetnost.

Oko zbirki su formirana istoimena odeljenja, kao i odeljenja za konzervaciju dokumentaciju, pedagoško-propagandni rad i stručnu biblioteku.

foto: Volim Srbiju

Muzej je kao regionalni muzej nadležan za tri opštine: Kraljevo, Raška i Vrnjačka banja.

Arheološka zbirka danas poseduje bogatu kolekciju sa preko 2000 eksponata. Zbirka je formirana terenskim istraživanjima Arheološkog odeljenja i bila osnovni izvor, osim izuzetno vrednog legata koji je poklonila gospođa Leposava Aleksić, rođena Kraljevčanka.

Eksponati su svrstane u tri osnovne podzbirke: praistorijsku, antičku i srednjovekovnu.

foto: Volim Srbiju

Etnološku zbirku čini preko 1800 inventarisanih i obrađenih predmeta. Prema funkciji i vrsti materijala od kog su predmeti izrađeni formirane su sledeće zbirke: zbirka predmeta koji se odnose na poljoprivredu i stočarstvo, lov i ribolov, zbirka alata starih zanata, zbirka alata za preradu vune, konoplje i lana, zbirka svećnjaka i lampi, zbirka metalnog, drvenog, tekstilnog i keramičkog pokućstva, zbirka seoske i gradske nošnje, zbirka ćilima, zbirka nakita, zbirka muzičkih instrumenata, zbirka seoskog i gradskog nameštaja.

U muzeju je od 16. maja 2008. godine otvorena stalna postavka. Za njenu prezentaciju opredeljen je kompletan prvi sprat koji obuhvata 4 sale i hodnik duž oba krila zgrade.

foto: Volim Srbiju

Stalna postavka Narodnog muzeja pruža opšti uvid u istoriju Kraljeva i njegove okoline. Kustosi, autori postavke, usaglasili su svoje ideje sa mogućnostima prostora: posetilac dolazi stepeništem u hol odakle ulazi u desno krilo zgrade, u kome je izdvojena sala posvećena arheologiji, potom fizički i hronološki prelazi u salu u kojoj je predstavljena ratna istorija Kraljeva i okoline, dok je hodnik u ovom krilu zgrade zatvoren i pretvoren u memorijalnu sobu posvećenu žrtvama masovnog streljanja u Kraljeva oktobra 1941, jednom od najtragičnijih događaja u prošlosti grada.

U levom krilu zdanja je sala u kojoj je prikazana politička i kulturna istorija Kraljeva (razvoj lokalne uprave, trgovina, zanatstvo, bankarstvo, zdravstvo, Crkva, prosveta i veza grada sa dinastijama Obrenovića i Karađorđevića), legat Olivere Čolović Radojković smešten je u hodniku a formiranje i evropeizacija građanske klase tokom XIX i XX veka predstavljeni su u Sali za etnologiju.

Postavka pruža ne samo mogućnost upoznavanja istorije jednog konkretnog grada i njegove okoline, već pokazuje da muzej može biti i mesto gde se čuvaju znanja iz prošlosti, ljudska sećanja i emocije, kreiraju nove ideje, ili se otkriva da svet oko nas pruža mnogo više izazova nego što pretpostavljamo.

Projekat sufinansiran iz budžeta Grada Kraljeva.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.