Rajhlova palata: Simbol Subotice i remek-delo mađarske secesije

Foto: Volim Srbiju

Rajhlova palata je značajan simbol grada Subotice i izvanredno remek-delo u stilu mađarske secesije. Ova impozantna zgrada je delo arhitekte Ferenc Rajhla, koji je takođe projektovao zgrade Gradske biblioteke i subotičke Gimnazije. On je podigao ovu palatu kao svoje porodično prebivalište, unoseći u nju ne samo svoju arhitektonsku veštinu, već i ljubav prema svom delu, ali i celo porodično bogatstvo.

Fasada palate je ukrašena detaljima od žolnai keramike iz Pečuja i mozaicima od murano stakla iz Italije. Rajhl je kroz maštovite detalje, luksuzne elemente, originalnost i stil obogatio svoje porodično gnezdo. Ova palata je sada zaštićeno kulturno dobro, proglašeno spomenikom kulture od velikog značaja, a u današnje vreme se u njoj nalazi Galerija savremene umetnosti Likovni susret.Arhitektonska elegancija Rajhlove palate: unutrašnji luksuz i spoljna umetnost mađarske secesije

Foto: Volim Srbiju

U pogledu arhitekture, palata je jedno od najznačajnijih ostvarenja mađarske secesije, što je jasno vidljivo na njenoj fasadi. Centralni deo fasade je dominiran ulaznim reprezentativnim portalom, okruženim ukrasima od žolnai keramike i kovanog gvožđa. Na svakom delu palate se nalaze drveni erkeri, sa dekorativnim mozaicima od murano stakla. Bogatstvo materijala koje je korišćeno za fasadu preneseno je i na unutrašnjost palate. Za svaku prostoriju su posebno projektovani plafonski gipsani ba-reljefi i reljefni frizovi duž gornjih zidova.

Na prvom spratu palate, pored velike trpezarije koja je služila i kao balaska dvorana, nalazili su se muški salon za pušenje, bilijar sala, i muzički salon. Iza muškog salona su se nalazili ženski salon, spavaća soba povezana sa kupaonicom, garderobom i dečijom sobom. Palata je takođe imala prostoriju za porodične doručke, koja je bila povezana sa kuhinjom u prizemlju. Fasada dvorišnog dela palata je stilski usklađena sa prednjim delom, iako su ih diskretno delile ograda od kovanog gvožđa i terasa sa držačima za cveće. Park Rajhlove palate je sa ulice bio skriven visokom ogradom sa malom drvenom i velikom kolskom kapijom.

Istraživanje Rajhlove palate

Prilikom posete Savremenoj galeriji Subotice, osim razgledanja stalne izložbe, imate priliku da istražite unutrašnjost same Rajhlove palate, gde svaka prostorija odiše jedinstvenim ukrasima i reljefima.

Evo šta sve možete videti:

1. Velika trpezarija: Ova prostorija je nekada služila kao balska dvorana, i tu se može osetiti prefinjeni duh prošlih vremena.
2. Ženski i muški salon: Ovi saloni su posebno zanimljivi. Muški salon je sadržavao prostor za bilijar i mesto za pušače, dok je ženski salon verovatno služio kao prostor za druženje i relaksaciju.
3. Spavaća soba: Ova soba je bila osmišljena za udoban san. Povezana je sa garderoberom i kupatilom, pružajući celovitu privatnu zonu za odmor.
4. Dečija soba: Unutar palate postojala je i posebna soba za decu, gde se može osetiti duh porodičnog života tog vremena.
5. Prostorija za porodični doručak: Ova prostorija je verovatno bila mesto gde je porodica zajedno započinjala svoje dane. To je deo koji pruža uvid u svakodnevni život vlasnika palate.
Ove prostorije su ukrašene plafonskim gipsanim reljefima i ukrasima duž gornjeg dela zidova, što dodatno naglašava grandioznu estetiku Rajhlove palate. Sve ove karakteristike čine posetu Savremenoj galeriji Subotice izuzetno bogatom iskustvu koje vas vraća u prošlost i omogućava vam da se uronite u umetnost, kulturu i istoriju ovog izuzetnog zdanja.

Projekat sufinansiran iz budžeta Grada Subotica.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.