LAZAR PAČU: Lekar, političar i finansijski vizionar koji je obeležio srpsku istoriju

Foto: Volim Srbiju

Lazar Paču bio je lekar, političar i ministar finansija rođen 1. marta 1855. u Čurugu, a preminuo 12. oktobra 1915. u Vrnjačkoj Banji. Poticao je iz svešteničke porodice koja se doselila u Austrougarsku sa patrijarhom Čarnojevićem. Njegov otac, Stefan, bio je sveštenik u Čurugu.

Paču je studirao medicinu u Cirihu, gde se upoznao sa važnim ličnostima kao što su Svetozar Marković, Vasa Pelagić i budući lideri Radikalne stranke, Nikola Pašić, Pera Todorović i Pera Velimirović. Takođe, tokom svog boravka u Cirihu, upoznao je i Lenku Zaho, sa kojom se kasnije oženio.

Lazar Paču, kao mladić pod uticajem Svetozara Markovića, napisao je knjižicu naziva “Ima li životinja duše”. U periodu od 1870. do 1871. godine, bio je saradnik novosadskog gimnazijskog društva “Vila”, gde je predao dva svoja prevoda. Međutim, njegovo školovanje je prekinuto 1878. godine kada je, zajedno sa Perom Todorovićem, osnovao list “Straža” u Novom Sadu. Oko tog lista se okupila omladina iz različitih krajeva. Paču je bio deo redakcije, ali njihove socijalističke aktivnosti su izazvale nepoverenje mađarskih vlasti. Kao rezultat toga, list je zabranjen, a njih dvojica su proterana iz zemlje 24. marta 1879. godine.

Foto: Volim Srbiju

Lazar Paču je tada krenuo putem Beograda, prestonice Srbije. Godine 1879. objavio je prevod knjige Gejnija pod nazivom “Fizikalna geografija”. Naknadno je završio medicinske studije na Univerzitetu Fridriha Vilhelma u Berlinu. Doktorirao je 3. juna 1880. godine sa tezom o reumatskim oboljenjima.

Godine 1881. prijavio se Upravi varoši Beograda sa molbom i diplomom “celokupnog lekarstva” iz Berlinskog univerziteta kako bi postao lekar u Beogradu. Ovaj period označava početak njegove medicinske karijere.

Iako je medicinar po struci, Lazar Paču se aktivno bavio politikom, pridružujući se Narodnoj radikalnoj stranci od njenih početaka. Iako je bio lekar, dokazao se kao sposoban za finansije i vešt političar. Ulazi u državnu službu, ali ne kao lekar. Radio je kao upravnik državnih monopola, komesar Narodne banke i direktor Beogradske zadruge.

Nakon promene dinastije 1903. godine i dolaska radikalskih stranaka na vlast, Paču je postao ministar finansija u tri različita perioda. Sticao je reputaciju čoveka koji je izlečio finansije Srbije. Već tokom prvog mandata 1904. godine, postigao je budžetsku ravnotežu i učinio dinar konvertibilnom svetskom valutom. U to vreme, srpski dinar je vredeo više od francuskog franka.

Lazar Paču je postao poznat po svojoj tvrdoglavosti i neustrašivosti. Legenda kaže da je jedini čovek mogao da kaže “nema para” i samom lideru Pašiću i kralju Petru.
U leto 1914, Paču je primio austrijsku diplomatsku notu povodom atentata u Sarajevu, a kasnije je preneo sadržaj Pašiću. Tokom krize, trudio se da se njegov rodni kraj Bačka i Vojvodina, putem diplomatskih akcija, pripoje Srbiji.

Lazar Paču je preminuo u Vrnjačkoj Banji u oktobru 1915. godine tokom oporavka od operacije. Njegov doprinos srpskoj politici i ekonomiji ostavio je dubok trag u istoriji Srbije.

Projekat sufinansiran iz budžeta opštine Žabalj.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.