Slikarstvo Teodora Ilića Češljara: umetnička virtuoznost srpskog baroka

Foto: Volim Srbiju/ Wikipedia/ilustracija

Teodor Ilić, poznat i kao “Češljar”, rođen je 1746. godine, najverovatnije u Čurugu (Bačka), a preminuo je 20. novembra 1793. godine u Bačkom Petrovom Selu, u 47. godini života.  Bio je poznat kao sjajan slikar koji se bavio slikarstvom i izradio mnoge ikonostase i portrete.
Češljar je svoj talenat za slikarstvo razvijao u Temišvaru i Novom Sadu, gde je živeo oko 1769. godine. Njegovi prvi poznati radovi su Četiri jevanđelista na zvoniku crkve u Budimu, koje je radio zajedno sa slikarom Mihailom Sokolovićem, 1776. godine. Prema nekim izvorima, 1786. godine je upisao Bečku slikarsku akademiju. Pohađao je Bečku umetničku akademiju do 1789. godine. Nakon toga je otputovao u Italiju, gde se usavršavao u Rimu, a zatim je otišao u Rusiju kako bi se dublje posvetio pravoslavnom živopisu.

Foto: Volim Srbiju

Smatra se da je prvi ikonostas izradio 1789. godine za crkvu u Mokrinu, a zatim je radio ikonostase u Velikoj Kikindi 1791. godine, u Staroj Kanjiži takođe 1791. godine, i u Bačkom Petrovom Selu od 1792. do 1793. godine, gde je i preminuo i sahranjen. Njegov rad se ističe po kompoziciji i inovativnosti, koristio je meke i nežne boje, posebno na ikonama.
Danas nije pouzdano poznato koje su sve slike naslikane od strane Teodora Ilića Češljara, ali se zna da je radio portrete i ikone. Njegove slike su tople i nežne palete, najčešće u ružičastim i oker tonovima, sa bogatim prelivima i svetlošću koja daje transparentnost senkama.

Umetnik se ubraja među najveće slikare srpskog baroka. Slike su mu bogate kompozicijom i bojom, a njegov stil podseća na francuski rokoko. Smatra se da je dosta doprineo razvoju modernog portreta u srpskoj umetnosti. Njegovi rani portreti su, nažalost, izgubljeni, kao što je slučaj sa portretom Jovana Rajića.

Ipak, sačuvani su neki od njegovih portreta, kao što je portret pakračkog episkopa Atanasija Živkovića (oko 1780), episkopa gornjokarlovačkog Petra Petrovića (oko 1783), portret “Alke” sestre Save Tekelije, kao i portreti porodice Avakumović iz Sentandreje.

Takođe, istaknuti su i svečani vladarski portreti, poput portreta cara Josifa II povodom njegove posete Banatu 1782. godine. Među svim ovim portretima, posebno se ističe portret vršačkog episkopa Josifa Jovanovića Šakabente u punoj figuri, naslikan 1788. godine, koji se danas čuva u Vladičinom Dvoru u Novom Sadu.
Nažalost, Teodor Ilić Češljar je preminuo od tuberkuloze 20. novembra 1793. godine u Temišvaru.

Projekat sufinansiran iz budžeta opštine Žabalj.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.