Karolj Biro: Gradonačelnik sa velikom vizijom koji je jedno vreme bio zaboravljen

Foto: Volim Srbiju

Karolj Biro je bio gradonačelnik Subotice sa drugim po redu najdužim mandatom. Njegovi roditelji su ga upisali u školu sa devet godina 1873. godine, gde je pokazivao pouzdanost i mirnoću, ne stvarajući nikakve probleme. Kasnije je doktorirao pravo, postavši advokat i notar. Međutim, nije uspeo da postane gradski notar i odlučio je da otvori advokatsku kancelariju.

Biro je postao počasni zamenik tužioca, a potom i počasni glavni tužilac Subotice. Postao je lider Nacionalne Partije, stvarajući koaliciju sa Šimon Mukičem, liderom Nezavisne Partije. Postao je gradonačelnik Subotice u decembru 1902. godine.

Foto: Volim Srbiju

Tokom njegovog mandata grad se intenzivno razvijao. Biro je podržavao moderne projekte, poput izgradnje nove gradske kuće i termalne banje na Paliću. Bio je konzervativcima kontroverzan zbog svojih planova za prodaju neplodne zemlje radi finansiranja modernizacije grada.

Birova koalicija sa Mukičem se raspala zbog političkih neslaganja. Tokom vladavine, Biro je uspeo da održava mirne gradske skupštine i da se bavi važnim gradskim pitanjima. Međutim, njegov politički uticaj je oslabio tokom Prvog svetskog rata.
Nakon rata, Biro je dao ostavku na funkciju gradonačelnika. U vreme mađarske Vlade postavljen je kao komesar grada. Ipak, njegov politički uticaj je opao, a krajem 1918. godine je stavio funkciju na raspolaganje gradskim predstavnicima.

Njegova politika mira i podrška jačima je bila narušena tokom rata. Tokom četiri ratne godine nastavio je gradonačelničke aktivnosti, ali njegova uloga je postala prenosni mehanizam između civilne i vojne vlasti. Na kraju, Karolj je ostavio političku scenu, a njegovo ime ostaje upamćeno kao jednog od najpoznatijih gradonačelnika Subotice.

Projekat sufinansiran iz budžeta Grada Subotica.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.