Spomen-park ‘Kraljevački oktobar’: Sećanje na stradale građane Kraljeva

Foto: Volim Srbiju

Spomen-park “Kraljevački oktobar”, takođe poznat i kao Spomen-park “14. oktobar”, posvećen je građanima Kraljeva koji su stradali od strane Vermahta od 15. do 20. oktobra 1941. godine.
Nakon stvaranja velike oslobođene teritorije u centralnoj Srbiji, poznate kao Užička republika, komanda Vermahta je pokrenula ofanzivu s ciljem uništenja slobodnog teritorija i antifašističkog pokreta otpora. S ciljem gušenja ustanka, izdata je naredba da se za svakog ubijenog nemačkog vojnika strelja sto ljudi.

Nemačka vojska je do 4. oktobra ušla u Kraljevo i zatvorila zaposlene u lokomotivskoj hali unutar kruga fabrike vagona. Zbog konstantnih napada partizansko-četničkih snaga, nemačka komanda je počela s izvršenjem naredbe “sto za jednog”, odnosno 50 za jednog ranjenog Nemca.

Foto: Volim Srbiju

Streljanja su počela 15. oktobra, nakon što je uvedeno vanredno stanje u gradu, i trajala su do 20. oktobra. Procenjuje se da je tokom streljanja stradalo oko 3000 stanovnika Kraljeva, od čega je poimence poznato 2190 osoba. Među njima je bilo najmanje 102 osobe mlađe od 18 godina, 29 žena i najmanje 1840 osoba starih između 18 i 55 godina.
Krajem 1960-ih pokrenuta je akcija da se područje na kojem su vršena streljanja obeleži na dostojan način. Na konkursu za idejno rešenje izgleda spomen-parka, prvu nagradu su osvojili arhitekte Spasoje Krunić i Dragutin Kovačević. Uređenje spomen-parka završeno je 1970. godine. Park obuhvata površinu od 12 hektara.

Na prostoru kod masovnih grobnica, sagrađen je spomenički kompleks u vidu nekoliko kolona kamenih skulptura, koje su izrađene tako da podsećaju na posečena stabla. Ovo je simbol naglog prekida života streljanih Kraljevčana 1941. godine. Na mestima masovnih grobnica podignuti su zatravljeni zemljani humci. Centralni spomenik, zajedno s gledalištem, čini amfiteatralni prostor, predviđen za održavanje odgovarajućih manifestacija.

Projekat sufinansiran iz budžeta grada Kraljeva.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.