Bogatstvo Subotice: Očaravajuće jezero Palić, predivna Sinagoge i grandiozna Gradska kuća

Foto: Volim Srbiju

Postoji dosta mesta koja ne smete zaobiči kada posetite Suboticu, a tri najzanimljivija su Palićko jezero, sinagoga i gradska kuća.

Jezero Palić privlači posetioce raznovrsnim rekreacionim aktivnostima, termalnim izvorima i prirodnim lepotama. Sinagoga, kao izuzetan primer secesijske arhitekture, predstavlja kulturno nasleđe i bogatstvo grada. Gradska kuća, remek-delo secesije, impresionira svojom arhitekturom i enterijerom.

Jezero Palić: raj za rekreaciju, lekovitost i turističku zabavu

Jezero Palić je omiljeno odredište za kupače, ali nudi i raznolike vidove zabave i aktivnosti. Uz široku obalu sa peščanim sprudovima, biciklističkim stazama i poligonima za vožnju, posetioci mogu uživati u sportskim aktivnostima, obilasku rezervata prirode, posmatranju ptica, pešačkim turama i foto-safariju. Jezero je takođe raj za ribolovce, jer je bogato ribom, pružajući im priliku za aktivan odmor. Oni koji tragaju za opuštanjem i lečenjem mogu iskoristiti blagodeti mineralnog blata jezera i termalnih izvora, sa temperaturom vode od 25 °C.
Legenda kaže da je jezero nastalo od suza pastira Pavla koji je ovde napasao svoje stado, dok nauka tvrdi da je voda pretežno rezultat padavina koje su popunjavale dolinu tokom vekova. Jezero je bogato mineralima, uključujući i natrijum-hlorid, što objašnjava njegovu slanost.

Foto: Volim Srbiju

Jezero Palić se pominje u pisanim dokumentima prvi put 1462. godine. Kroz istoriju je prošlo mnoge faze razvoja i modernizacije. U 19. veku se već znalo za lekovita svojstva jezerske vode i mulja. Gradnja banje je počela 1845. godine, a procvat je doživela 1880-ih nakon izgradnje pruge Budimpešta-Zemun i tramvajske linije do Subotice.
Palić je postao popularan i kao destinacija za sport i zabavu, sa sportskim igrama, takmičenjima u brzom hodanju, biciklizmu, rvanju i drugim sportovima. Tokom godina je postao sve privlačniji posetiocima, a turistički razvoj je nastavljen i nakon Prvog i Drugog svetskog rata. Izgrađen je Veliki (Muški) štrand, sportski centar, termalni bazen, moderni hoteli i adaptirane palićke vile.
Danas, Palić je popularna turistička destinacija sa raznovrsnim sadržajem. Njegova lepota, mineralni izvori i raznolikost aktivnosti čine ga privlačnim mestom za odmor, oporavak i zabavu. Grad je usvojio Plan razvoja Palića kako bi očuvao i unapredio ovu dragocenu destinaciju.

Sinagoga u Subotici: biser secesijske arhitekture

Sinagoga u Subotici, poznata i kao Sinagoga na trgu Jakaba i Komora, je jevrejska sinagoga koja je izgrađena 1902. godine u secesijskom stilu. Ova građevina predstavlja izuzetno značajan spomenik kulture.
Smeštena na trgu Jakaba i Komora u Subotici, sinagoga je delikatno monumentalna zgrada koju su projektirali Marcel Komora i Deže Jakab, arhitekti iz Budimpešte. Oni su saradjivali sa Edenom Lehnertom, poznatim po razvijanju mađarske secesije. Centralni deo sinagoge ima kupolu koja počiva na gvozdnoj konstrukciji koju podržava osam gvozdenih stubova.
Sinagoga ima tri ulazna portala koja vode u narthex, gde se nalazi prostor za žene. Četiri stepenice vode na galeriju.

Foto: Volim Srbiju

Fasada je delimično podeljena na tri horizontalna pojasa: prvi se nalazi oko ulaznih portala i apside, drugi uključuje glavni vitraž i niže tornjeve u uglovima, dok treci obuhvata tambur kupole sa dvostrukim kalotom. Zidovi su izgrađeni od opeke i kraseni su Žolnai keramikom sa bojenim ukrasima koji se oslanjaju na mađarske narodne motive.
Sinagoga je prošla kroz različite faze konzervacije i restauracije, uključujući radove u periodu od 1980. do 1993. godine, kao i u 2002. i 2017. godini. Od 2003. godine, izvedeni su značajni radovi na obnavljanju. Posle završetka restauracije, sinagoga je zvanično otvorena 2018. godine.

Grandiozna Gradskа kućа u Subotici: izuzetna secesijska građevina i spomenik kulture

Gradska kuća u Subotici, smatra se najvećom i po mnogima najlepšom građevinom u tom gradu. Izgrađena je u periodu od 1908. do 1910. godine, iako su majstori tog vremena još dve godine uložili u ukrašavanje njenih unutrašnjih prostora. Ova zgrada ima poseban status kao spomenik kulture od izuzetnog značaja. Projektanti zgrade su bili Marcel Komor (1868—1944) i Deže Jakab (1864—1932), arhitekte iz Budimpešte, a njihov dizajn je odražavao tada moderni stil – mađarsku varijantu secesije.Karakteristična karakteristika arhitekture ove zgrade je prelepo ukrašena fasada sa raznim stilizovanim cvetnim šarama, posebno motivima lale.

Foto: Volim Srbiju

U prizemlju su smešteni lokali i gradska kafana, dok su na spratovima smeštene većnice, kancelarije velikog župana i gradonačelnika, administrativni prostori, policijske kancelarije i istražni zatvor. Na severnoj strani se ističu arkade koje su izvučene prema zidu i centralnoj tački. Ova strana ima i vestibul sa manjim prostorijama sa obe strane, te dva nejednaka tornja na krajevima. Dekoracija i ornamenti koji se nalaze na zgradi inspirisani su tradicionalnim elementima mađarske narodne umetnosti, kao što su listovi, cvetovi lala, srca, paunova pera i floralne trake. Krov Gradske kuće je prekriven raznobojnim biber crepom iz fabrike keramike Žolnai iz Pečuja.

Posebno se ističe svečano stepenište, koje je napravljeno od belog kamena i ima balustrade. Zidovi stepeništa su obloženi tamnozelenim pločicama sa pečatom Žolnai. Prozori glavne većnice ukrašeni su vitražima čuvenog mađarskog slikara secesije, Šandora Nađa. Gradska kuća se smatra skladnim spojem umetnosti i zanatskog umeća.
Dimenzije zgrade su impresivne – visoka je 76 metara, terasa vidikovca se nalazi na 45,5 metara, dužina iznosi 105,08 metara, a širina 55,56 metara.

Ukupna površina zgrade je 5.838 kvadratnih metara. Tokom godina, sprovedeni su konzervatorski radovi kako bi se očuvala autentičnost i lepota zgrade. Ovi radovi su se odvijali u različitim periodima, kao što su 1975–1976, 1985–1986 i od 1996. godine do danas.

Projekat sufinansiran iz budžeta Grada Subotica.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.