Idealno ostrvo za ljubitelje prirode: Ovo mesto u opštini Inđija je prva turistička atrakcija

Foto: VolimSrbiju

Jedno od najlepših turističkih mesta u oštini Inđija je svakako Krčedinska ada, a oni koji su ga posetili kažu da je idealno ostrvo za ljubitelje prirode.

Krčedin se nalazi ispod južnih obronaka istočnog dela Fruške gore, a najstarije je mesto na opštini Inđija nastalo još u 5 veku p.n.e. Nadmorska visina ovog mesta iznosi 115 metara.

Kako je Krčedinska ada dobila naziv

O nazivu ovog mesta postoji više priča, a jedna od njih je da su se tu svojevremeno nalazile šume, pa su ih stanovnici raščišćavali odnostno krčili te odatle i naziv Krčedinska ada.

Ono što je meštanima poznato je to je da su ga Turci zvali “Crveni Krčedin” zbog ajdana koji su na tom mestu eksploatisali. Postoji priča da je od tog kamena građena i zemunska tvrđava.

Krčedinska ada, danas je poznata i kao vikend zona, a broji više od tri hiljade kuća i vikendica, a kako to meštani vole da kažu, više je vikendica nego stalnih stanovnika u selu.

Poznato je po velikom broju životinja koje na njoj slobodno žive u očuvanoj prirodi i harmoniji.

Turisti na adi imaju priliku da vide brojne konje, magarce, mangulice, ovce, krave, ptice… Posebno je atraktivna autohtona vrsta podolsko goveče, koja se retko gde može videti a koja se ovde gaji u svrhu očuvanja genetskih resursa.

Krčedinska ada je otvorena za posetioce u periodu od juna do septembra, u zavisnosti od vremenskih uslova i vodostaja.

Projekat sufinansiran iz budžeta opštine Inđija.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva