Dvorac porodice Servijski: Zdanje u Novom Kneževcu koje morate videti

Foto: Facebook/Затвори Zoran Veselinović‎

Ukoliko odlučite da posetite opštinu Novi Kneževac nikako nemojte da zaobiđete dvorac porodice Servijski. Ovaj dvorac predstavlja kulturno dobro od velikog značaja.

Dvorac je sagradio ga je Marko Servijski, obrazovan i ugledan građanin novosadskog Magistrata, koji je 1782. kupio Tursku Kanjižu, na čijem je mestu podigao dvorac.

Marko na prvoj licitaciji komorskih dobara, održanoj 1782. godine, kupuje Tursku Kanjižu-spahiluk, na osnovu čega dobija plemićku titulu, sa pravom na predikat “od Turske Kanjiže”. Godine 1793, nakon kupovine spahiluka, Marko podiže dvorac. Kasnije njegov sin Đorđe, ostavlja dvorac i imanje u Kanjiži svojoj sestričini Katarini, iz testamenta iz 1855. godine, koja udajom za Emila Šulpea, imanje i dvorac donosi u miraz porodici Šulpe.

Gepostet von Zoran Veselinović am Montag, 12. November 2018

U dvorcu je u vreme boravka porodice Servijski bila i velika biblioteka, sa oko 3.000 knjiga, kao i retki primerci starog majsenskog porcelana, predmeti od srebra, bronze, stari i skupoceni nameštaj i bogata zbirka lovačkih portreta i starog trofejnog oružja. Kasnije Vilhemina Šulpe, ćerka i naslednica Katarine i Emila Šulpe udajom za Andora Talijana dvorac donosi u miraz porodici Talijan, koji poseduju još dva objekta u Novom Kneževcu. Jednu zgradu gradi Andor Talijan, a drugu baron Fedor Feilić 1856. godine, da bi kasnije oba objekta pripala Beli Talijanu.

Ovo zdanje predstavlja jedan od starijih, većih i raskošnijih dvoraca u Vojvodini, koji svojim proporcijama, obradom fasada i unutrašnjim rasporedom pripada grupi kasno-baroknih građevina ovog tipa. Dvorac je spratan sa izduženom pravougaonom osnovom. Građen je kao slobodno stojeći objekat, okružen parkom. Ističe se centralni rizalit glavne fasade sa mansardnim uzvišenjem srednjeg dela krova, u čijem se središnjem delu nalazi karakteristična barokna terasa sa ogradom od kovanog gvožđa. Iznad krovnog venca je atikom, na kojoj je u reljefu izveden grb porodice Servijski. Atika i središnji deo masivnog krovišta daju svečani ton i reprezentativnost objektu.