Dve najlepše svetinje u Inđiji: Jedna pravoslavna, a druga katolička (FOTO)

Foto: VolimSrbiju

U Inđiji se nalaze, slobodno se može reći, dve najlepše crkve u Srbiji i to pravoslavna “Crkva Vavedenja Presvete Bogorodice” i rimokatolička crkva Svetog Petra.

Crkva Vavedenja Presvete Bogorodice izgrađena je 1756. godine. To je jednobrodna građevina manjih dimenzija zidana u duhu srednjevekovne tradicije, odnosno Raške graditeljske škole. Po svojim proporcijama spada među najlepše i najskladnije građevine sačuvane iz XVIII veka u Sremu.

Slikar iz Sobora, Jovan Štajner oslikao je unutrašnjost crkve krajem XIX veka. Pored ostikavanja, Štajner je pozlaćivao rezbariju ikonostasa i obnavljao ikone. Poslednje veće obnavljanje u unutrašnjosti crkve izveo je akademski slikar Nikodim Brkić 1954. kada je živopisao svodove i zidove.

Kako izgleda ovo velelepno zdanje pogledajte na priloženim fotografijama:

Foto: VolimSrbiju
Foto: VolimSrbiju
Foto: VolimSrbiju

Rimokatolička crkva Svetog Petra u Inđiji podignuta je 1872. godine i ima status spomenika kulture od velikog značaja. Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Srijemske Mitrovice je 24.01.1977. godine crkvu zaštitio kao kulturno dobro. Takođe, crkva je proglašena kao kulturno dobro od velikog značaja proglašena je 30.12.1991. godine.

Crkva je obnovljena prošle godine, a zadržala je prvobitan izgled.

Foto: VolimSrbiju

Unutrašnjost hrama je monumentalnog izgleda, a naos je lukovima koji nose polobličasti svod izdeljen na pet traveja. Iznad ulaza nalazi se hor sa orguljama. Zidovi su obojeni i ukrašeni biljnim ornamentima, a pod je pokriven dvobojnim pločicama. Glavni oltar se sastoji iz tri dela gde sv. Petra kao centralnu figuru prate stojeće figure svetitelja postavljene sa leve i desne strane.

Projekat sufinansiran iz budžeta opštine Inđija.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva