Inđija na Šekspirov način: Pozorište pod vedrim nebom i srednjovekovni Čortanovci

Foto: VolimSrbiju

Na teritoriji opštine Inđija, u Čortanovcima, u prelepom ambijentu Vile Stanković godinama unazad održava se “Šekspir festival”.

Ovaj festival, internacionalnog pozorišnog karaktera, osnovan je 2014. godine. Traje tri dana, a za to vreme pred posetiocima prikazuju se savremene svetske produkcije rađene po dramama Vilijama Šekspira. Svaka predstava koja se odigra na ovom festivalu radi se pod vedrim nebom, kako je bilo i u Šekspirovo vreme.

Peti i poslednji dan pozorišnog programa Šekspir festivala, obeležila je repriza predstave MOJ ŠEKSPIR u kome su…

Gepostet von Šekspir festival am Donnerstag, 4. Juli 2019

Čortanovci u junu kada se odigrava festival dobijaju autentičan oblik, nalik na srednjovekovni, kakav ste samo mogli da zamislite dok ste ćitali knjige Vilijama Šekspira. Pozorište pod vedrim nebom postala je jedinstvena manifestacija u ovom delu Evrope, što je i bio cilj njegovih pokretača.

Osnivanje Šekspir festivala u Srbiji inicirao je reditelj Nikita Milivojević nakon premijere njegove predstave „Henri VI” u čuvenom Glob teatru u Londonu u maju 2012. godine. On je imao želju da srpskoj javnosti, ali i posetiocima koji dolaze iz svih delova evrope otkrije Šekspira na jedan nov način.

Predstava BOGOJAVLJENSKA NOĆPhoto: Jelena Ivanovic

Gepostet von Šekspir festival am Montag, 1. Juli 2019

Inđija u vreme održavanja ovog festivala postaje prava turistička atrakcija, a pored dobrog sadržaja sve posetioce očekuje dobro druženje i razgledanje opštine Inđija.

Značaj festivala prepoznat i nagrađen:

  • 2014. godine Šekspir festival je prema listi Agencije Beta proglašen za jedan od deset najznačajnijih događaja u kulturi Srbije.
  • 2015. godine festival postaje deo Evropske mreže Šekspir festivala (European Shakespeare Festival Network). Iste godine festival ima i svoju prvu sopstvenu produkciju (V. Šekspir; Perikle, režija Nikita Milivojević / produkcija Šekspir festival, Šabačko pozorište, Centar za razvoj vizuelne kulture Novi Sad) sa kojom osvaja 15 nagrada na pozorišim festivalima Srbije i regiona.
  • 2016. godine festival otvara Šekspirov Glob iz Londona predstavom “Dva viteza iz Verone” i pismom jednog od najznačajnijih reditelja 20. veka Pitera Bruka koje je upućeno festivalu.

Predstava BOGOJAVLJENSKA NOĆPhoto: Jelena Ivanovic

Gepostet von Šekspir festival am Montag, 1. Juli 2019

Projekat sufinansiran iz budžeta opštine Inđija.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.