DESETA DECENIJA POSTOJANjA: Amatersko pozorište u Velikoj Plani odigralo 260 premijera

Foto: VolimSrbiju

Devedeset i jedna godina rada i u svakoj od tih godina po dve, tri ili četiri pripremljene i odigrane premijere. To je rezultat pozorišta u Velikoj Plani.

Da su u pitanju profesionalci koji „na daskama koje život znače“ zarađuju svoj hleb nasušni, nije malo. A ljubitelji ove umetnosti iz velike varošice na obalama Velike Morave sve rade amaterski. Iz ljubavi, za svoj groš.

Foto: VolimSrbiju

Pozorište „Masuka, koje nosi ime po znamenitom Planjaninu Velimiru Živojinoviću Masuki, jedno je od najstarijih u Srbiji. A po broju odigranih premijera i predstava, po broju osvojenih nagrada, jedno od uspešnijih i poznatijih amaterskih pozorišta nekadašnje Jugoslavije. Države u kojoj je nastalo, po kojoj je igralo a koje više nema.

U čast velikog jubileja, 90. godina postojanja, glumci iz Velike Plane su pripremili predstavu „Vila Sašino“, koja govori o tragičnoj ljubavi i sudbini kralja Aleksandra Obrenovića i Drage Mašin.

Foto: VolimSrbiju

Direktor Centra za kulturu u Velikoj Plani, koji nosi isto ime kao i pozorište, Predrag Georgijev kaže da je „vrlo verovatno da pozorište ima i koju godinu više, nego što se zvanično vodi“.

-Za rođendan je uzeto Bogojavljenje 1929. godine, zato što najstariji sačuvani pisani dokument koji pominje pozorište u Velikoj Plani nosi datum 19. januar te godine. To je pozivnica kojom pozorišno društvo „Velimir Masuka“ poziva građane Velike Plane na bogojavljensku zabavu u kafani braće Milojević. Međutim, ima tragova da je sve počelo i pre te godine.

Sudeći po istom dokumentu, daleke večeri daleke 1919. godine, dok su Velika Plana i Srbija još vidale žive rane iz dva balkanska i Prvog svetskog rata, izvedena su dva pozorišna komada: „Na samrtnim mukama“ i „Mića iz vojske“. Od tada do danas reditelji i glumci velike i omladinske scene ovog pozorišta pripremili su i odigrali najmanje 216 predstava. Za malu scenu ne postoje precizni podaci, ali je izvesno da ih je bilo više od 50.

Iako se njegov celokupni rad zasniva na amaterizmu i dobrovoljnosti, pozorište iz Velike Plane, i po broju i kvalitetu predstava i po broju festivala na kojima učestvuje, zrači profesionalizmom. Osim dobrih predstava tome je svakako doprinela i činjenica da je ono organizator prestižnih „Masukinih pozorišnih dana“, koji se održavaju duže od četiri decenije.

Daskama koje život znače u Velikoj Plani prodefilovalo je više desetina glumačkih imena a najdublji trag ostavili su Vladimir Tasić, Vladimir Đurić Ćale, Lepa Stepanović i Srboljub Milošević, poznatiji kao Srba Midžin. Glumci ovog pozorišta osvojili su i tri „Zlatne maske“, najveće priznanje za glumce amatere na prostoru nekadašnje Jugoslavije. To su Dušan Janićijević za glavnu mušku ulogu, Jelena Stojadinović za epizodnu ulogu i Živoslava Nena Bajić, koja je 2013. na festivalu u Trebinju dobila priznanje za najbolju glavnu žensku ulogu.

„Masuka“ je u široj javnosti prepoznatljiva i po dva svoja glumca koja su igrala vođu Prvog srpskog ustanka Karađorđa Petrovića. Prvo je tu ulogu, više od 300 puta, odigrao Jovan Jova Ilić a onda je mesto „ustupio“ svom sestriću Ivanu Vučkoviću. Osim Vučkovića, uspešni

Foto: VolimSrbiju

profesionalni glumci su postali i Anita Stojadinović, Olivera Bacić i Đorđe Živadinović.

Od „Masukinih“ reditelja, nacionalne domete ostvarili su Anđelka Nikolić, dobitnica Sterijine nagrade za režiju predstave „Radnici umiru pevajući“ i Miodrag Maga Milanović.

Ipak, najveće zasluge za postojanje i opstajanje pozorišta „Masuka“ pripadaju pomenutom Vitomiru Viti Stefanoviću.

-Pedesetih godina prošlog veka došao je odnekud u naš grad i naše pozorište. I sledećih pet decenija u njemu vodio glavnu reč. Za to vreme režirao je 120 predstava. U „Masuki“ 90 i još 30 u drugim pozorištima, od Jagodine do Hvara u Hrvatskoj – kaže Ana Simović, organizator scenskih programa u planjanskom Centru za kulturu.

Poslednje dve godine rada pozorište „Masuka“ obeležilo je sa dve nove predstave na velikoj sceni: „Via dolores“, o tragičnoj sudbini princa Đorđa Karađorđevića i „Vila Sašino“, o još tragičnijoj sudbini dinastije Obrenović. U tim predstavama, koje je režirao Miloš Jagodić, igraju Marko Bogdanović, Vojislav Veličković, Tamara Branković, Milan Nikolić, Stevan Jovanović, Živoslava Nena Bajić, Zoran Mitić, Siniša Pavlović, Stefan Branković, Goran Milanović i Zlatko Ilić.

-Hteli smo da i na ovaj način, svojim programom, pomirimo dve najveće moderne srpske dinastije – kaže Predrag Georgijev.

Projekat sufinansiran iz budžeta opštine Velika Plana.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.