Jednu je oslikao Uroš predić: Ovo su četiri crkve koje morate posetiti u Rumi (FOTO)

Foto: Wikipedia

Opština Ruma turistima iz Srbije, ali i regiona pruža brojne kulturno-istorijske objekte i mesta koje mogu da posete. Izdvojili smo sve crkve u ovoj opštini koje morate posetiti prilikom obilaska ovog mesta.

Crkva Svetog Nikole

Među sačuvanim zapisima o Rumi spominje se da je ova opština imala crkvu od davnina, tačnije u zapisu iz 1566. godine spominje se ovo zdanje. Crkva koja se spominje u tom zapisu preteča je današnje crkve koja nosi naziv po Svetom Nikoli. Ova crkva spominje se i u spisu iz 1731. godine, te u zapisima nastalim dve godine kasnije. Ono što je sa sigurnošću poznato da je današnja crkva sagrađena 1758. godine i jedna je od kulturno-istorijskih zdanja koju morate posetiti u ovom mestu.

Crkva Svetog Nikole IGOR GRUBIŠIĆ PHOTOGRAPHY @RUMA – Turistička Organizacija Opštine Ruma

Gepostet von Ivan Ivanovic am Sonntag, 25. Mai 2014

Crkva Vaznesenja Gospodnjeg

Paralelno sa izgradnjom crkve Svetog Nikole, gradila se i crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Novoj Rumi. Oko gradnje ove crkve postoji cela priča u koju je umešana čak i carica Marija Terezija. Naime, u početku gradnje je bilo problema, jer je za mesto nove crkve odabrano staro i pusto pravoslavno groblje, za koje je sreski sudija smatrao da je preblizu katoličke crkve. U taj spor se umešala čak i carica Marija Terezija, koja je presudila u korist gradnje druge pravoslavne crkve u Rumi, tj. Vaznesenske crkve, na mestu gde se i danas nalazi. Crkva je sagrađena 1861. godine. Ikonostas je delo poznatog slikara Stefan Teneckog.

Crkva Vaznesenja gospodnjeg -Ruma

Gepostet von Pravoslavna zajednica am Sonntag, 19. August 2012

Rimokatolička crkva Uzdizanja Svetog križa

Na mestu gde se nalazi ova današnja crkva krajem XVIII veka postojala je stara rimokatolička crkva. Bila je izgrađena od drveta, te su meštani zbog toga što nije mogla da izdrži vremenske neprilike odlučili da izgrade novu. Nova ckva sagrađena je 1813. godine i koja je mogla da primi i do 2.000 vernika, a uz nju i župni dvor za sveštenika.

Rimokatolička crkva Uzdizanja Svetog Križa IGOR GRUBIŠIĆ PHOTOGRAPHY @RUMA – Turistička Organizacija Opštine Ruma

Gepostet von Ivan Ivanovic am Sonntag, 25. Mai 2014

Crkva Sošestvija Svetog Duha (Svih Svetih ili Grčka crkva)

U Rumi postoje tri pravoslavne crkve, a treća se pominje još krajem 18. veka, a tada je bila izgrađena od drveta. Ne zna se tačno gde se nalazila. Mitropolit i Sremska županija su načelno dali dozvolu za gradnju treće nove crkve u centru Rume, ali su onda nastupili problemi, iako je materijal za gradnju skoro bio obezbeđen. Najpre Austro turski rat, pa obližnja kuga, administrativne prepreke… Zatim su stavljene primedbe da će crkva biti preblizu katoličkoj i da je ne dižu Srbi, već mali broj Grka trgovaca. Na to je usledila peticija 114 uglednih Rumljana, među kojima su i Atanasije Stojković, tada već doktor fizike, Jovan Pantelić, slikar i drugi. Sve je to znatno odložilo gradnju treće pravoslavne crkve u Rumi. Ona je tek polovinom XIX veka stavljena pod krov. Crkva je renovirana 1905. godine, kada je i osvećena.Od tada se zove Sošestvija Svetog Duha. U njoj se nalazi ikonostas, čiji je nacrt uradio bečki arhitekta Xerman Bole,a oslikao ga je poznati slikar Uroš Predić.

CRKVA SVETOG DUHA, RUMA"Grčka crkva""..Istorijat crkve Svetog Duha – punim imenom crkve Silaska (crkvenoslovenski…

Gepostet von GRCI Vojvodine am Freitag, 10. Januar 2020