Da li znate ko je sve živeo u Titelu: Kratka istorija naroda koji su se smenili na ovom srpskom tlu

Foto: YoutubePrintscreen/ svetozarvujkov

Opština Titel bogata je kulturno-istorijskom tradicijom na čijem su se području naseljavali ljudi još od praistorije. Najstariji poznati pomen imena Titel je iz povelja ugarskih kraljeva i javlja se posle 1077, a najkasnije 1095. godine.

Titel je kroz istoriju prošao više faza, pa su do dolaska Rimljana na tom tlu živeli Dačani, Kelti, Skordisci, Jazigi, Huni, Avari, Protobugari, Goti, Gepidi i Alani. Na ovom mestu boravili su i Rimljani. Oni su izgradili utvrđenje koje se prvi put pominje 1138. godine. Sloveni se javljaju na prelazu iz 6. u 7. vek, a ugarska plemena krajem 9. veka. Prvi put pod srpskom vlašću od 1407. godine, u 15. i 16. veku Titel je bio u posedu srpskih despota, a za vreme Turaka sedište nahije u okviru Segedinskog sandžaka.

Da li znate ko je sve živeo u Titelu

Gepostet von Volim Srbiju am Donnerstag, 4. Juni 2020

U drugoj polovini 19. veka raste broj stanovnika Titela. Najviše je Srba, a Mađara ima duplo manje.

Na kraju Prvog svetskog rata, 8. novembra 1918. godine, Titel je oslobodila srpska vojska. Titel se našao u novoj državi, Kraljevini Srba, Xrvata i Slovenaca, u kojoj je nastavio privredni i društveni život. Na prvi dan katoličkog Uskrsa, 13. aprila 1941, grad je okupirala vojska Xortijeve Mađarske. Okupator je na drugi i treći dan pravoslavnog Božića, 8. i 9. januara 1942, sproveo Raciju u kojoj su stradali mnogi nevini Titeljani. Titel je u Drugom svetskom ratu oslobođen 22. oktobra 1944. godine.

Projekat sufinansiran iz budžeta opštine Titel.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.