U SRCU BANATA POSTOJI DRVO KOJE ISPUNJAVA SVE ŽELJE, NAJVIŠE LJUBAVNE: Vredi probati, zar ne?

Foto: Volim Srbiju

Ako vas put nanese u Žitište, sigurno nećete moći da zaobiđete predivan park u srcu ovog mesta. Park je poznat kao Deda Jockov park, a nastao je usled nemoguće ljubavi.

Prostire se na 4 hektara, a pored hrasta lužnjaka, divljeg kestena, jasena, belog i roze bagrema, rogača, gloga, na pojedinim mestima mogu se naći veoma retka stabla, koja predstavljaju jedan od simola parka, kakvo je krivo drvo, a veoma su atraktivni i i primerci visećih kalemljenih jasenova.

Volim Srbiju

Park je star preko 200 godina, a podigao ga je Antal Kiš davne 1815. godine. Kako priča kaže, bio je zaljubljen u prelepu, siromašnu devojku, ali pošto ta ljubav nije bila moguća, jer je morao da se oženi devojkom iz svog staleža, on je kao simol te nemoguće ljubavi napravio park.

Ono što ovaj prak izdvaja, pored razloga njegovog nastanka, je i neverovatno krivo drvo. Pitate se kakvo je to drvo? Po mnogo čemu neverovatno.

Pre svega, zato što umesto što raste vertikalno, raste horizontalno.

Volim Srbiju

Neverovatno je, jer je natopljeno suzama mladog plemića Antala, zbog neuzvraćene ljubavi, jer je baš na njemu dane provodio oplakujući svoju tešku sudbinu.

A neverovatno je, kako legenda kaže, da je drvo baš zbog te i tolike tuge zbog nemoguće ljubavi, postalo drvo koje ispunjava želje.

Pre svega, one lepe, ljubavne. Veruje se da drvo pomaže zaljubljenima, kao i da ga u životu održavaju baš te želje kojim ga obasipaju momci i devojke.

Svakako ako vas put nanese u Žitište, izdvojite vreme, šapnite mu želju, vredi probati, možda se i ostvari!

Projekat je finansiran iz budžeta opštine Žitište. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.