Bila je u vlasništvu nemačkog zlatara i jedna je od najlepših u Zrenjaninu – NJENO VELIČANSTVO ŠEHEREZADA!

Volim Srbiju

Jedna od najlepših zgrada u Zrenjaninu, zgrada Karla Helmbolda, podignuta je 1900. godine u glavnoj ulici Zrenjanina, ulici kralja Aleksandra I Karađorđevića. Nalazi se u okviru Starog gradskog jezgra, kao Prostorno kulturno-istorijske celine od velikog značaja.

Ova kuća nemačkog zlatara protestantske veroispovesti – Karla Helmbolda nastala je pod uticajem arhitekture sinagoge, odnosno njenog arhitektonsko – dekorativnog ansambla. Zbog orijentalnog izgleda i polihromne fasade sa preko deset boja dobila je ime „Šeherezada”.

Volim Srbiju

Dugo je važilo uverenje da je podigao kamenorezac Teodosije Tuner, čiji je rad prevazilazio okvire zanatstva i više spadao u domen umetnosti – vajarstva, ali on tek 1924. godine postaje njen vlasnik.

Kuća Helmbolda ima drugačiju organizaciju unutrašnjeg prostora – ovo je prva zgrada u centru grada koja je dobila mezanin, odnosno međusprat.

Volim Srbiju

Novina je i rešenje konstruktivnog sklopa: čelični stub, koji se proteže sredinom prostora prizemlja i mezanina (između kojih je laka drvena konstrukcija), nosi celokupnu konstrukciju prvog sprata. Pored toga što je na ovaj način omogućeno formiranje jedinstvenog unutrašnjeg prostora, ovo rešenje se odrazilo i na kompoziciju ulične fasade: formirani su prostrani otvori koji imaju oblik potkovičastog luka.

Izgrađena je prema planovima Ištvana Barta, arhitekte iz Temišvara, jednog od najznačajnijih projektanata koji je u Velikom Bečkereku delovao u prvoj deceniji 20. veka.

Ostala Bartova ostvarenja predstavljaju vrhunska dela arhitekture secesije na prostorima Vojvodine. Godine 2009. izvedeni su radovi na obnovi fasada i krovnog pokrivača. Zgrada je sačuvana u autentičnom izgledu.

Volim Srbiju

Projekat je finansiran iz budžeta Grada Zrenjanina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.