Mnogo poznatih političara poniklo je iz ove opštine: Dala je i dva ministra

Volim Srbiju

Najpoznatiji, najnesrećniji i najomraženiji čovek koji se u istoriji Smederevske Palanke bavio politikom svakako je Vujica Vulićević, knez smederevske nahije u vreme kneza Miloša, koji je sebi mesto u istoriji obezbedio organizovanjem ubistva svog kuma, vođe Prvog srpskog ustanka Đorđa Petrovića Karađorđa, u Radovanjskom lugu 1817. godine. Knez je u to vreme bila politička funkcija a i ubistvo Karađorđa je bilo klasično političko ubistvo.

Izvršeno po naređenju vlasti, odnosno kneza Miloša. Postoji više svedočenja i objašnjenja zašto je Karađorđe ubijen ali koja god verzija da je u pitanju zajedničko su im – politički razlozi.

Volim Srbiju

Kao što su i motivi koji su naveli Vulićevića da pristane da izvrši zadatak koji mu je dao knjaz Miloš bili – politički. Računao je da će se tim zločinom još više dodvoriti i primaći moćnom knezu i, u najgorem slučaju, sačuvati kneževski položaj.

Drugi poznati palanački političar, čije je bavljenje politikom ostavilo traga na srpski narod, pa ma koliko kratkotrajan, jeste Miloje Popović iz Kusadka.

Miloje je učio školu, što u ono vreme nije bila redovna pojava,  pa je dobio nadimak Đak. Po kojem je i bio prepoznatljiv u jaseničkom kraju. A široj javnosti je postao poznat kad je 1825. godine u Azanji i okolini podigao ustanak protiv samovolje kneza Miloša. Buna je brzo ugušena, a Đak uhvaćen i po kneževom naređenju svirepo ubijen.

Nakon kraćeg školovanja, Đak je jedno vreme radio kao sveštenik a onda se dao u trgovinu stokom. U Prvom srpskom ustanku bio je pisar Vujice Vulićevića. Nakon sloma ustanka pobegao je u Nemačku, 1813. godine. Dve godine kasnije se vratio i Srbiji i trgovini.

Zulumi vlasti kneza Miloša, užasna samovolja njega i njegovih činovnika, a posebno veliki porezi bili su razlog da sa grupom nezadovoljnika krene u bunu protiv vlasti. Miloš je poslao vojsku predvođenu Tomom Vučićem Perišićem, koja je bunu lako ugušila.

Volim Srbiju

Značajno mesto među političarima sebi je obezbedio i predratni metalski radnik, sirotinjski sin, Dragoslav Đorđević Goša. On je svoju karijeru napravio u Drugom svetskom ratu, u kojem je od početka do kraja učestvovao u redovima Titovih partizana, obavljajući značajne političke dužnosti.Od političkog komesara palanačke partizanske čete i Drugog šumadijskog odreda, preko političkog komesara čuvene Druge proleterske brigade, do komesara jedne od partizanskih divizija. Posle rata, bio je prvi čovek požarevačko-smederevskog okruga, član Centralnog komiteta komunističke partije Srbije i narodni poslanik.Blistavu ratno-političku karijeru prekinule su teška bolest i prerana smrt.

Grad na Jasenici je iznedrio i dva ministra u vladi u Beogradu. Radmila Milentijević srpski je pisac i istoričar, profesor emeritus na Gradskom koledžu u Njujorku.

Volim Srbiju

Rođena je 1931. godine u Vlaškom dolu, kod Azanje. Završila je Ekonomski fakultet u Beogradu i Univerzitet Kolumbija.Otac joj je bio kraljev oficir, koji je posle osvajanja vlasti od strane komunista, odbio da se vrati u Jugoslaviju.

Otišla je 1953. godine da poseti oca u Parizu i produžila u Ameriku. Doktorirala je 1970. godine na Univerzitetu Kolumbija. Bila je ministar bez portfelja u Vladi Savezne republike Jugoslavije u vladi Milana Panića i ministar informisanja u Vladi Srbije, 1997-1998. godine, kad je premijer bio Mirko Marjanović.

Patrijarh srpski Irinej odlikovao je ordenom Svetog save drugog stepena.

Do ministarskog kabineta dogurao je i Aranđel Markićević, koji je 1936. godine rođen u Kusadku. Posle završene gimnazije u Smederevskoj Palanci počeo je da radi u Jugobanci u Beogradu. U Beogradu je završio Pravni fakultet.

Volim Srbiju

Nakon diplomiranja vratio se u zavičaj, gde je obavljao više značajnih funkcija u pravosuđu u Mladenovcu. Od 1987. godine bio je predsednik Privrednog suda u Beogradu. Sa te funkcije je posle osam godina postavljen za predsednika Višeg privrednog suda.

Od 1994. do 1998. godine bio je ministar pravde u Vladi Srbije. Bila je to prva vlada premijera Mirka Marjanovića. Nakon toga, od 1998. godine, dve godine, do penzionisanja, bio je sudija Ustavnog suda Srbije. U jednom trenutku obavljao je čak i dužnost predsednika najviše pravosudne institucije.

U novije vreme, široj srpskoj javnosti postali su poznati Radoslav Milojičić Kena i Nikola Vučen. Milojičić je bivši, Vučen sadašnji predsednik opštine. Kao član DS Milojičić je bio i predsednik izvršnog odbora te stranke, dok je Vučen izabran za člana predsedništva SNS.

Projekat je finansiran iz budžeta opštine Smederevska Palanka. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.