OPŠTINA BRINE O NAJMLAĐIMA: U vrtićima u Velikoj Plani nema liste čekanja

Volim Srbiju

Velika Plana je sigurno jedna od opština u Srbiji u kojoj je sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja najmlađih rešen na najbolji način.

Zahvaljujući velikim ulaganjima u izgradnju i rekonstrukciju vrtića, Plana je jedna od retkih opština u Srbiji u kojoj već dve godine nema listi čekanja za prijem dece u predškolske ustanove i u kojoj je u skoro svim objektima za decu obezbeđen celodnevni boravak, što je od velikog značaja za roditelje.

Volim Srbiju

A o više od 900 mališana već godinama, bez ijednog ozbiljnijeg incidenta, brigu vodi 120 zaposlenih na čelu sa direktorom Marijom Starčević.

O brizi ove lokalne samouprave za decu i njihov odgoj najbolje svedoči podatak da su u poslednje dve godine izgrađena dva nova vrtića, radovi na trećem su u toku a vrtići u Bresju i Velikom Orašju su u potpunosti rekonstruisani i opremljeni novim nameštajem i didaktičkom opremom.

Volim Srbiju

Od prvog septembra novi vrtić će dobiti i mališani u Donjoj Livadici.

-Zgrada je vrlo lepa i uslovna. Nalazi se u centru sela, blizu svim roditeljima. Preko leta ćemo izvršiti prijem zainteresovane dece i od početka sledeće školske godine početi sa radom – kaže Marija Starčević.

Po propisanim standardima, u vrtiću će biti mesta za dvadeset i petoro dece. Dovoljno da zadovolji potrebe jedinog sela u velikoplanjanskoj opštini koje se nalazi na desnoj obali Velike Morave.

Vest  koja će svakako dodatno obradovati roditelje livadičkih mališana, posebno onih koji rade u nekom preduzeću ili ustanovi, jeste da će i u njihovom vrtiću biti organizovan celodnevni boravak dece.

Volim Srbiju

Krajem maja u Bresju su svečano otvorene renovirane prostorije vrtića, koje se nalaze u zgradi osnovne škole Karađorđe.

Svečanosti su prisustvovali predsednik opštine Igor Matković, predsednik Skupštine opštine Dušan Marić, zamenik predsednika opštine Marko Šućur, odbornice u lokalnom parlamentu Dušica Jovanović i Milena Obradović Ivanović, razdragana deca i zadovoljni  roditelji.

Prostorije u kojima se vrtić nalazi su renovirane i priključene na gasovodnu mrežu, postavljen je kotao na gas, zamenjene su elektroinstalacije a kupljeni su i nov nameštaj i igračke za decu.

Vrednost radova i nove opreme je iznosila oko 7.000.000 dinara a sredstva su obezbedili Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, fondacija Novaka Đokovića i Opština Velika Plana.

Volim Srbiju

Osim finansijerima, direktor predškolske ustanove se posebno zahvaljuje direktoru OŠ „Karađorđe“ Aleksandru Skačkovu i odborniku iz Bresja Dušici Jovanović, „koja sa grupom aktivista SNS stalno nešto radi da bi Bresje lepše izgledalo“.

U vrtiću, u poludnevnom boravku, trenutno je tridesetoro dece i jedna vaspitačica. Od 1. septembra za decu će biti obezbeđen celodnevni boravak i o njima će brinuti dve vaspitačice.

Nakon otvaranja, ispred obnovljenih prostorija vrtića zaigralo se i narodno kolo.

Samo desetak dana kasnije, početkom juna, svečano su otvorene i potpuno renovirane i najsavremenijom opremom opremljene prostorije vrtića u Velikom Orašju. I ovo je zajednički projekat Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, fondacije Novaka Đokovića i Opštine Velika Plana.

Ko i u Bresju, prostorije u kojima se vrtić nalazi su renovirane i priključene na gasovodnu mrežu, postavljen je kotao na gas, zamenjene su elektroinstalacije a kupljeni su i nov nameštaj i igračke za decu.

U toku su radovi na izgradnji još jednog vrtića, u Krnjevu, jednom od najvećih pomoravskih sela.

Početkom godine, kamen temeljac položili su predsednik opštine Igor Matković i direktor predškolske ustanove u Velikoj Plani „Dečije carstvo“ Marija Starčević a svečanosti su prisustvovali i zamenik predsednika opštine Marko Šućur i predsednik Skupštine opštine Dušan Marić.

Objekat površine 245 metara kvadratnih gradi se u dvorištu osnovne škole „Vuk Karadžić“, između dve postojeće školske zgrade.

Volim Srbiju

-U prvoj fazi planirani su grubi građevinski radovi, završno sa pokrivanjem objekta, čija je vrednost devet i po miliona dinara. Veći deo novca obezbedila je Opština, milion dinara je donacija kompanije „DIS“, dok će Mija Radovanović, vlasnik istoimene vinarije, dati 1.700.000 dinara. Vrednost celog projekta je oko 18 miliona dinara. Međutim, projekat je urađen prošle godine a u međuvremenu je građevinski materijal znatno poskupeo, pa će ukupna vrednost radova sigurno biti znatno iznad planirane  – kaže Bratislav Živanović Patak, direktor OŠ „Vuk Karadžić“.

U objektu, koji će osim prostorija za boravak dece, imati savremenu kuhinju, trpezerariju i sanitarni čvor, biće mesta za više od pedesetoro mališana.

-Sada u Krnjevu imamo samo poludnevni boravak dece, koji smo organizovali u zgradi osnovne škole. Radimo u dve smene, sa trideset i osmoro dece, od čega šestoro dece pohađa predškolsku nastavu. Jedna smena traje pet, druga četiri sata – kaže Marija Starčević, direktor „Dečijeg carstva“.

Cvetko Stojanović, predsednik MZ Krnjevo i Nebojša Spasojević, odbornik iz Mesne zajednice Savanovac, ističu da će izgradnja vrtića imati veliki značaj za obe mesne zajednice, koje razdvaja samo auto-put Beograd-Niš.

Ali ovo nije sve kad je u pitanju izgradnja i obnova objekata za najmlađe u Velikoj Plani. Pre dve godine, u oktobru 2020. godine, Velika Plana je dobila još jedan vrtić, u istoimenom gradskom naselju, u koji je primljeno 95 mališana.

Inače, izgradnju nove zgrade vrtića finansirale su Vlada Srbije i opština Velika Plana, a ukupna vrednost radova, opremanja vrtića, uređenja i ograđivanja dvorišta sa pristupnom saobraćajnicom i parking prostorom  je oko 30 miliona dinara. Od toga je Vlada Srbije uložila oko 20 miliona.

Vrtić je montažni, površine 460 metara kvadratnih.

Projekat sufinansiran iz budžeta opštine Velika Plana. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.