Najvažnija evropska reka isklesana u betonu – Veličanstvena maketa toka Dunava u Kovinu

Foto: Volim Srbiju

U srcu grada Kovina, na jedinstvenom lokalitetu poznatom kao Grad, posetioci imaju privilegiju da se dive najvećoj i najimpresivnijoj maketi toka Dunava na svetu. Ova izvanredna tvorevina, sa svojom grandioznom dužinom od 146 metara, oživljava čaroban svet reke, koja predstavlja srce Evrope, ali i tačku od izuzetnog značaja za ceo srpski narod kroz njegovu dugu i bogatu istoriju.

Od Švarcvalda na zapadu do Konstance na istiku, sa svojih oko 2.850 kilometara dužine, Dunav se uzdiže kao vodeni put koji obuhvata bogatu istoriju, predivnu prirodu i kulturno nasleđe. Ova životna arterija kontinenta, sa svojim moćnim tokom i impresivnom snagom, pruža izvor inspiracije i očarava putnike svojom lepotom i značajem. U ovom uvodnom pasusu, pozivamo vas da se zaputite na putovanje duž Dunava, otkrivajući njegovu jedinstvenu prirodu, istoriju i uticaj na regione koje prolazi, a jedna tačka na veličanstvenom putu ove reke je i sam grad Kovin.

Foto: Volim Srbiju

Utvrditi tačne karakteristike reke Dunav nije nimalo jednostavan zadatak. Meandri, rukavci, ade i uvale čine ovu reku jedinstvenom, naglašavajući njenu nestalnost i njen ogroman potencijal za privredu i turizam. Dunav, sa svojom bogatom kulturnom baštinom, svedoči o značaju koji je imao kao trgovinski put, prirodna granica i mesto gde su se susretale najstarije civilizacije. Putujući duž ovog rečnog toka, otkriva se priča o ekonomskim i strateškim previranjima kroz vekove.

Nastanak makete toka Dunava bio je plod potrebe da se vizualno prikaže uticaj izgradnje hidroelektrane Đerdap na sam tok reke. Podstaknuti željom da ova impresivna građevina bude predstavljena predsedniku SFRJ Josipu Brozu Titu, naučnici, stručnjaci, arhitekte i građevinari su pažljivo osmislili i izveli ovaj poduhvat.

Foto: Volim Srbiju

U skladu sa očuvanjem i obnovom, lokalna samouprava je 2018. godine donela odluku o rekonstrukciji makete i okolnog mobilijara. Kroz dugotrajan proces rekonstrukcije, rečno korito je detaljno obnovljeno, vodene pumpe su prilagođene, a staze duž makete su uređene. Posebna pažnja je posvećena osvetljenju koje naglašava gradove kroz koje Dunav prolazi na teritoriji naše zemlje, od Kladova do Smedereva, uključujući i sve pritoke.

Danas, obnovljena maketa toka Dunava predstavlja idealno nastavno sredstvo, posebno za nautičare koji mogu detaljno posmatrati njegov stvarni izgled, meandre, nasipe i uslove za plovidbu. Takođe, posetioci mogu doživeti moć, veličinu i bogatstvo ove izuzetne reke kroz jedinstvenu i nesvakidašnju prezentaciju.

Projekat je finansiran iz budžeta opštine Kovin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.