Od Velikog požara do neugasivog plamena kulture – Narodno pozorište “Toša Jovanović” u Zrenjaninu

Foto: Volim Srbiju

Zrenjanin, grad sa bogatom pozorišnom istorijom, ponosno nosi svoje Narodno pozorište “Toša Jovanović”. Kroz vekove, ovo pozorište je postalo simbol kulture, umetnosti i intelektualnog razvoja ovog podneblja. Njegova priča počinje sa požarom koji je zahvatio Veliki Bečkerek 1807. godine, nakon čega je grad počeo da se obnavlja i ekonomski napreduje. Izgradnjom pozorišta, stanovnici su pokazali svoju privrednu snagu i svest o važnosti umetnosti u negovanju kulturne baštine svih naroda koji su ovde živeli.

Tačna godina nastanka pozorišta u Zrenjaninu ostaje obavijena tajnom i prekrivena legendom. Dok se neki pozivaju na 1835. godinu, drugi tvrde da je to bilo 1839. godine, jer su gostujuće trupe do tada izvodile predstave u drugim prostorima, uglavnom kafanama. Bez obzira na tačan datum, činjenica je da je Zrenjanin od samog početka pokazivao veliku ljubav prema pozorištu.

Foto: Volim Srbiju

Međutim, prava profesionalizacija pozorišta desila se 1946. godine, kada je na sednici Okružnog narodnog odbora jednoglasno usvojen predlog da se osnuje profesionalno pozorište. Odluka je doneta u cilju razvijanja kulturne svesti i razumevanja kulturnih i socijalnih pitanja u narodu Zrenjanina, kao i za aktiviranje šireg kruga ljudi u rešavanju tih pitanja. Tako je rođeno Narodno pozorište “Toša Jovanović”, sa vizijom da razvija i neguje umetnost pozorišta kao izuzetno sredstvo za vaspitanje i obrazovanje širokih slojeva naroda.

Prve korake ka profesionalizaciji pozorišta za decu napravilo je Gradsko marionetsko pozorište, koje je svoju premijeru imalo 6. jula 1956. godine u maloj sali KUD-a “Petefi”. Predstava “Kolombina”, koja je izvedena tom prilikom, ostavila je snažan utisak na publiku. Režija, scenografija i kreacija lutaka potpisane su od strane talentovanog umetnika Šandora Hartiga.

Projekat je finansiran iz budžeta Grada Zrenjanina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.