Čarobna oaza flore i faune na rubu Deliblatske peščare – Specijalni rezervat prirode “Kraljevac”

Foto: Volim Srbiju

Mesto čarobnih prirodnih lepota i mira, Specijalni rezervat prirode “Kraljevac” u selu Deliblato, na rubu Deliblatske peščare, pruža jedinstven doživljaj u srcu vojvođanske ravnice. Sa jezerom Kraljevac, plutajućim ostrvima, bujnim šumama, livadama i pašnjacima, ovaj rezervat oduševljava bogatstvom i raznovrsnošću biljnog i životinjskog sveta.

Ova oaza prirode predstavlja jedinstvenu atrakciju, koju karakterišu plutajuća ostrva, koja se neprestano pomeraju jakim vetrom po površini jezera. Ova ostrva su ostaci nizijskih tresava, retkih i ugroženih staništa, i pružaju dom retkim biljnim vrstama poput barske paprati i močvarne ive. Jezero Kraljevac sa svojim vodenim oknima i podzemnim izvorima koji ne mrznu ni tokom najhladnijih zima predstavlja važno stanište za različite vrste riba, uključujući globalno ugroženu umbru. Takođe, čista i mirna voda jezera često je dom vidrama, koje se mogu opaziti u svojoj prirodnoj okolini.

Foto: Volim Srbiju

Rezervat je takođe deo međunarodno značajnog područja za ptice, pružajući utočište raznim vrstama ptica močvarica. Mrka i žuta čaplja, gak, čapljica, eja močvarica i globalno ugrožena patka njorka su samo neke od ptica koje gnezde na ovom području. Velike kolonije pčelarica, takođe koriste ovo područje za gnežđenje. Obližnji pašnjaci sa ostatcima kontinentalne stepe pružaju utočište ugroženim vrstama stepskih glodara poput tekunice i slepog kučeta.

Specijalni rezervat prirode “Kraljevac” ne samo da je stanište raznovrsnih biljnih i životinjskih vrsta, već pruža i izvanredne mogućnosti za sportski ribolov, pešačenje, veslanje, posmatranje ptica i fotografisanje prirode. Takođe, rezervat predstavlja važan naučni poligon i učionicu na otvorenom za učenike, studente i istraživače.

Jezero Kraljevac je 2009. godine stavljeno pod zaštitu države kao prirodno dobro od izuzetnog značaja. Ova prelepa oaza prirode, koju čuva Udruženje sportskih ribolovaca “Deliblatsko jezero” iz Deliblata, poziva vas da se prepustite čarima prirode i istražite njene tajne. Bilo da ste zaljubljenik u ribolov, avanturista na vodi, strastveni fotograf ili jednostavno želite da se okružite prirodom, rezervat “Kraljevac” će vas očarati svojom neponovljivom lepotom.

Projekat je finansiran iz budžeta opštine Kovin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.