Raj za ljubitelje vode, biljaka i životinja u južnoj Bačkoj – Park prirode Jegrička

Foto: Volim Srbiju

Zaštićeno područje Park prirode Jegrička pruža izvanrednu mogućnost da se istraže prirodne lepote ovog kraja. Močvarno-barski ekosistem stvara jedinstvenu kombinaciju vodenih, barskih i livadskih staništa, čime privlači veliki broj zaštićenih vrsta. Park prirode Jegrička ima izuzetan nacionalni i međunarodni značaj zbog bogatstva i očuvanosti svoje prirode.

Na prostoru Jegričke, promene u vodnom režimu stvorile su specifičnu vegetaciju koja broji čak 76 vrsta biljaka. U dubokim vodama možete pronaći prelepu drezgu (Ceratophylletum demersi) koja formira podvodne livade, zajednice krocanja i mrestnjaka (Myriophyllo-Potametum) i mrestnjaka i drezge (Potamogetono-Ceratophylletum demersi). Približavajući se obali, možete uživati u lepoti belog lokvanja (Nymphaea alba), vodenog oraška (Trapa natans) i lokvanjčića (Nymphoides flava).

Foto: Volim Srbiju

Ovaj područje je dom za mnoge nacionalno i međunarodno zaštićene vrste. Čak 15 taksona se smatraju vrstama od posebnog značaja, od kojih su tri strogo zaštićene: beli lokvanj (Nymphaea alba), močvarna paprat (Thelypteris palustris) i divlji ovas (Ventenata dubia). Na Preliminarnoj Crvenoj listi flore nalazi se još četiri vrste i dve podvrste: Panonski zvezdan (Aster tripolium subsp. pannonicus), močvarna paprat (Thelypteris palustris), Tabernemontanova zuka (Scirpus lacustris subsp. tabernaemontani) i trava protiv glista (Artemisia santonicum).

Bogatstvo Jegričke ne ograničava se samo na biljni svet. Vodene površine obiluju raznovrsnim ribama, vodozemcima i gmizavcima. Zabeleženo je 22 vrste riba, od kojih su neke vrste poput zlatnog karaša (Carassius carassius), gavčice (Rhodeus amarus), linjaka (Tinca tinca) i čikova (Misgurnus fossilis) strogo zaštićene. Od vodozemaca, Jegrička je dom za 9 vrsta, uključujući i crvenotrbu mukicu (Bombina bombina) i barsku kornjaču (Emys orbicularis).

Foto: Volim Srbiju

Jegrička je nezaobilazno stanište za mnoge ptice, sa preko 198 zabeleženih vrsta. Među njima se ističu crna čigra (Chlidonias niger), bukavac (Botaurus stellaris), patka kašikara (Anas clypeata), sivi barski petlić (Porzana parva), modrovoljka (Luscinia svecica), cvrčić tršćar (Locustella naevia) i brkata senica (Panurus biarmicus). Ova raznolikost ptica privukla je pažnju stručnjaka, te je Jegrička proglašena IPA područjem 2005. godine, a od 2009. godine se nalazi na listi IBA (Important Bird and Biodiversity Area).

Uz svoju biološku raznolikost, Jegrička je važna i zbog svoje uloge u očuvanju prirode i biodiverziteta. Park prirode pruža mogućnosti za istraživanje, edukaciju i uživanje u prirodi, istovremeno promovišući svest o važnosti zaštite prirodnih staništa. Očuvanje ovakvih područja je od vitalnog značaja za održavanje ravnoteže ekosistema, zaštitu ugroženih vrsta i očuvanje prirodne lepote naše planete.

Posetom Parku prirode Jegrička, imate priliku da se divite jedinstvenim pejzažima, promatrate raznolikost biljnog i životinjskog sveta, i uživate u miru i tišini prirode. Ova oaza prirode pruža priliku za opuštanje, rekreaciju i povezivanje sa prirodom na najlepši mogući način.

Projekat sufinansiran iz budžeta opštine Žabalj.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.