Od najlepše arhitekture do najružnije tačke u ljudskoj istoriji, svedok vremena i čuvar uspomena: Subotička sinagoga

Foto: Volim Srbiju

Subotička sinagoga predstavlja dragulj arhitekture i kulturnog nasleđa u samom srcu Subotice. Građena je u stilu secesije i predstavlja jedno od najvrednijih srednjeevropskih ostvarenja ove vrste sakralne arhitekture. Sagrađena je 1902. godine po projektu budimpeštanskih arhitekata Marcela Komora i Deže Jakaba, saradnika arhitekte Edena Lehnera, tvorca mađarske varijante secesije.

Ova impozantna građevina je proglašena za spomenik kulture od izuzetnog značaja 1974. godine. Njeni arhitektonski detalji oduzimaju dah, sa stilizovanim laticama ruža, ljiljana, karanfila i paunovog perja koji ukrašavaju njenu fasadu. Četiri manje kupole simbolizuju četiri strane sveta, dok je centralna velika kupola simbol univerzuma. Konstruktivne inovacije omogućile su da se kupola nad centralnim delom osloni na gvozdenu konstrukciju koju nosi osam gvozdenih stubova.

Foto: Volim Srbiju

Unutar sinagoge, tri ulazna portala vode u narteks, iznad kog se nalazi prostor za žene. Na galeriji se pružaju četiri stepeništa. Fasade su dekorisane kitnjastim ukrasima, koristeći opeku i bojenu Žolnai keramiku sa motivima mađarske tradicije. Restauracija sinagoge je izvedena tri puta, poslednji put 2017. godine, a svečano je ponovno otvorena 2018. godine.

Subotička sinagoga ima ogroman značaj ne samo kao arhitektonsko remek-delo, već i kao mesto sećanja. Tokom Drugog svetskog rata, veći deo subotičke jevrejske zajednice izgubio je svoje živote u holokaustu. Sinagoga se stoga pretvorila u simbol sećanja na njihovu sudbinu i strašnu tragediju koja je zadesila jevrejski narod. Prilikom rekonstrukcije sinagoge, na klupe su vraćena imena ljudi koji su odvedeni u koncentracione logore 1944. godine, nikada se nisu vratili.

Foto: Volim Srbiju

Posetiti Subotičku sinagogu znači zakoračiti u bogatu prošlost, uživati u njenim arhitektonskim lepotama i duboko se suočiti s istorijskim događajima. Ovo zdanje predstavlja izuzetno važno kulturno nasleđe ne samo za Suboticu i Srbiju, već i za celu Evropu. Subotička sinagoga nas podseća na važnost očuvanja kulturne raznolikosti i na neophodnost sećanja na prošlost kako bismo iz nje izvukli pouke za budućnost.

Subotička sinagoga je mesto koje odiše duhom istorije, prenosom sećanja i poštovanjem prema žrtvama holokausta. Njena lepota, simbolika i istorijska težina čine je jednim od najposećenijih i najvažnijih spomenika u Subotici. Ova izuzetna građevina nas podseća na značaj očuvanja kulturne baštine i čini da se divimo estetici secesije i dubini istorijskog nasleđa koje nosi.

Projekat sufinansiran iz budžeta Grada Subotica.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.