Veličanstveni nemi svetog istorije – most Marije Terezije, most bez reke

Foto: Volim Srbiju

U srcu opštine Kovin, u slikovitom selu Pločica, stoji izuzetno vredan istorijski spomenik – Most Marije Terezije. Ovaj impozantni most nosi sa sobom ne samo svoju građevinsku vrednost, već i priču o vremenima koja su ga oblikovala. Poznat takođe kao Most Eugena Savojskog i Jerinin most, on čini prelaz između prošlih vekova i savremenog doba, spajajući istoriju sa lepotom prirode i okoline.

Istorija mosta seže duboko u prošlost. Na mestu gde se danas uzdiže Most Marije Terezije nekada je tekla reka Ponjavica, koja je svoj tok završavala ulivajući se u Dunav. Veruje se da je most izgrađen početkom 18. veka, tokom austrijske vladavine. Iako nema tačnih podataka o graditeljima mosta, on svedoči o vezi između prošlih vekova i sadašnjosti.

Nakon Drugog svetskog rata, reka Ponjavica je kanalisana, a njena voda presušila je na ovom delu teritorije, čime je most izgubio svoju prvobitnu svrhu. Dodatno, jedna strana mosta je bila srušena tokom ovih nemirnih vremena. Ipak, Most Marije Terezije ostaje jedinstvena konstrukcija u ovom delu Banata.

Foto: Volim Srbiju

Nasuprot nekim netačnim interpretacijama, dublja istraživanja ukazuju da ime mosta nije direktno povezano ni sa Marijom Terezijom, ni sa Eugenom Savojskim. Prema najnovijim nalazima, most je najverovatnije izgrađen između 1784. i 1799. godine. Ime mosta dolazi iz perioda bliskog vremeu vladavine Marije Terezije, pokazujući kako se istorijski zapisi i narodna percepcija ponekad isprepliću.

Konstrukcija mosta, sa svojom opekom i masivnim stubovima, govori o njegovoj izdržljivosti i snazi. Sa dužinom od preko 20 metara i širinom od otprilike tri metra, most ne samo da je obeležio krajolik, već je postao nezaobilazna tačka ovog područja. Trenutni napori stručnjaka iz Zavoda za zaštitu spomenika samo potvrđuju njegovu vrednost kao arhitektonskog, istorijskog i kulturnog dobra.

Most Marije Terezije je više od građevine – on je živopisni svedok prošlosti, povezujući nas sa ljudima i vremenima koji su oblikovali ovu regiju. Njegova impozantna prisutnost, uronjena u pitomu prirodu Pločice, predstavlja ne samo vrednost prošlosti, već i podsticaj budućim generacijama da neguju i čuvaju kulturno nasleđe svog kraja. Ovaj most nije samo prelaz preko vode, već i prelaz između različitih epoha, spajajući nas sa dubokim korenima naše prošlosti.

Projekat je finansiran iz budžeta opštine Kovin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.