Centar kulturnog i umetničkog sveta, legendarne “daske koje život znače” – Subotičko Narodno pozorište

Foto: Volim Srbiju

Narodno pozorište u Subotici ima bogatu istoriju koja seže u 18. vek, kada su se održavale predstave u školama i gostovanja nemačkih glumaca. Tokom godina, pozorište je doživljavalo promene i izgradnje, a danas predstavlja značajnu kulturnu instituciju u gradu.

Istorija pozorišnog života u Subotici svedoči o postojanju dva oblika pozorišnih igara još u 18. veku. Predstave su se odigravale u školama, gde su učenici bili glavni akteri. Vremenom su mnogi od njih postali zaljubljenici u pozorišnu umetnost i profesionalno se bavili glumom. Istovremeno, subotički grad je bio stecište nemačkih glumaca koji su u njemu izvodili predstave i zadržali vodeću poziciju sve do pojave mađarskog glumišta koje je preuzelo publiku.

Pozorište je u Subotici uvek bilo veoma popularno, a grad je dugo vremena nastojao da podigne dostojan dom za ovu umetnost. Konačno, 1853. godine na Roginu baru je nasuta zemlja za izgradnju nove zgrade. Međutim, umesto pozorišta, na korintske stubove je dospeo hotel Pešta, jer su gradske vlasti smatrale da je to isplativije.

Foto: Volim Srbiju

Tek pola veka kasnije, 1904. godine, kada je zgrada obnavljana, stavljeno je natpis Gradsko pozorište. Tada je počela nova era subotičkog pozorišta koje je raslo i razvijalo se. Zgrada je proširena, scena je dobila nove prostorije, a povodom 50 godina postojanja pozorišta organizovane su svečane predstave.

Međutim, tokom Prvog svetskog rata, pozorište je pretrpelo velike izazove. Muški glumci su bili na frontu, a žene su uglavnom glumile. 1915. godine izbio je požar koji je uništio pozorište, ali su neki delovi zgrade ostali netaknuti. Ipak, već 1915. i 1916. godine pozorište je ponovo počelo sa izvođenjem predstava.

Foto: Volim Srbiju

Nakon Drugog svetskog rata, 1945. godine, subotičko pozorište postalo je stalna kuća profesionalnim ansamblima. Nakon više od 90 godina postojanja, grad je konačno dobio stalni ansambl i svoje pozorište. U narednim decenijama, pozorište je doživljavalo promene, gostovanja, rekonstrukcije, ali je uvek ostalo važan kulturni centar grada.

Danas, Narodno pozorište u Subotici ima veliki ansambl sa brojnim glumcima i umetničkim produkcijama. Održavaju se premijere i predstave iz različitih žanrova, a zgrada pozorišta je mesto gde se odvija bogat kulturni život Subotice. Pozorište je ne samo mesto zabave i umetnosti, već i simbol zajednice i kulturnog identiteta grada.

Narodno pozorište u Subotici, sa svojom dugom i značajnom istorijom, nastavlja da oduševljava publiku i doprinosi razvoju glumačke umetnosti u regionu.

Projekat sufinansiran iz budžeta Grada Subotica.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.