LEPA VEST ZA VELIKU PLANU: Vlada Srbije će obnoviti Carigradski drum

Foto: Volim Srbiju

Jedan od najvećih problema sa kojima se stanovnici Velike Plane suočavaju u poslednje dve decenije jeste loše stanje putne mreže, posebno regionalnih puteva.Na početku svih regionalnih puteva koji vode iz gradskog područja stoji tabla upozorenja: 10 km, rupe na putu.

To su putni pravci Velika Plana – Žabari, Velika Plana – Lozovik, Velika Plana – Markovac i Velika Plana – Radovanje. Ista tabla stoji i na početku državnog puta koji naselje Savanovac, preko Krnjeva, spaja sa Smederevskom Palankom.

Jedini putni pravac koji vodi iz grada Velika Plana, a koji nije u rupama i zakrpama jeste put do Smederevske Palanke. Vlada Srbije je izdvojila više od pet miliona evra i sada Planu i Palanku povezuje moderna saobraćajnica, koja znatno olakšava život lokalnom stanovništvu.Zanimljivo je da je od poslednje obnove te saobraćajnice prošlo više od pet i po decenija.

Foto: Volim Srbiju

Izgleda da za Veliku Planu i njene građane stižu bolji dani i kad su u pitanju navedene saobraćajnice, sa znakovima koji upozoravaju na opreznu vožnju.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić obavestio je rukovodstvo opštine da je doneo odluku da se izvrši rekonstrukcija regionalnog puta Markovac – Velika Plana – Lozovik, koji je u narodu ovog kraja poznat kao Carigradski drum.

Rekonstrukcija će biti obavljena u dve faze. Ove godine će biti obnovljena deonica od Markovca, preko Novog i Starog Sela do Velike Plane, a sledeće godine deonica od Velike Plane, preko Velikog Orašja, Krnjeva i Miloševca, do Lozovika.

Predsednik Skupštine opštine Velika Plana i narodni poslanik Dušan Marić ističe da se poslednjih godina desetak puta, pisanim putem i usmeno, obraćao Vladi Srbije i ministarstvu saobraćaja sa zahtevom da se pristupi obnovi državnih puteva na teritoriji planjanske opštine. I sa skupštinske govornice je više puta apelovao da Vlada izdvoji novac za obnovu tri saobraćajnice.

To su put Lozovik – Velika Plana – Markovac, put od Savanovca do Smederevske Palanke i put prema Donjoj Livadici i Žabarima.

-Nakon izbora na tu funkciju ministar Goran Vesić je čvrsto obećao da će ministarstvo krenuti u rešavanje ovog problema. Rečeno mi je da će se ove godine raditi deo Carigradskog druma, a ministar sa svojim saradnicima odlučio da se radi deonica od središta opštine do Markovca. Kako mi je rečeno, potrebno je dvadesetak dana da se završe administrativni poslovi, a da će već u avgustu biti izdat nalog za početak radova – kaže Marić.

Foto: Volim Srbiju

Obnova puta između Velike Plane i Markovca, koji je ustvari deo državnog puta Smederevo – Velika Plana – Batočina, koštaće oko 300 miliona dinara.

Za stanovništvo ovog kraja svakako je važna i činjenica da će biti izvršena i rekonstrukcija puta koji Markovac povezuje sa Lapovom sve do Batočine.

Ministarstvo saobraćaja je u sklopu redovne raspodele sredstava lokalnim samoupravama Velikoj Plani opredelilo još oko milion i po evra. Ta sredstva će se moći iskoristiti ne samo za obnovu saobraćajnica, već i za izgradnju vodovoda i kanalizacije i druge infrastrukturne projekte.

Inače, pre tri godine, sredstvima koje je obezbedila Vlada Srbije, iz temelja je obnovljen put koji Markovac, rubno selo opštine Velika Plana, na auto-putu Beograd – Niš, povezuje sa Svilajncom.

Vrednost radova je bila viša od dva miliona evra.

Projekat sufinansiran iz budžeta opštine Velika Plana.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.