Pod bedemima tvrđave Kupinik: Dani zmajeva su festival u čast Zmaj Ognjenom Vuku, a održavaju se u ovoj opštini

Foto: VolimSrbiju

Opština Pećinci turistima iz Srbije, ali i regiona nudi brojne manifestacije koje mogu posetiti tokom godine. Jedna od takvih manifestacija su Dani zmajeva koji su ove godine održani 14. septembra.

Manifestacija je posvećena srpskom despotu Zmaj Ognjenom Vuku, a održava se pod bedemima tvrđave Kupinik.

U podgrađu srednjovekovne tvrđave Kupinik na jedan dan oživelo je vreme Zmaja Ognjenog Vuka. Konjanici su jezdili poljem ispod etno-kompleksa u Kupinovu, vitezovi su se šetali pod budnim okom dvorskih dama, čule su se stare pesme, a na trpezi su bila jela srpske vlastele iz 15. veka.

Udruženje “Zeleni pogled” organizuje pomenutu manifestaciju u čast srpskog despota Vuka Grgurevića Brankovića, u narodu zapamćenog kao Zmaj Ognjeni Vuk – ratnik, vladar, pripadnik viteškog reda zmaja, koji je stolovao u Kupiniku od 1464. do 1485. godine, i iz Kupinika je išao u ratne pohode protiv Turaka.

– Želimo da oživimo sećanje, ne samo na Vuka Grgurevića Brankovića, već na sve srpske despote iz porodice Branković koji su posle pada Smedereva vladali iz Kupinika. Ova tvrđava je u to vreme bila poslednji bastion srpstva i poslednja linija odbrane od Turaka – ističu u udruženju “Zeleni pogled.”

Najatraktivniji deo programa su demonstracije viteških borbi i streličarstva koje su ove godine priredili članovi Udruženja za očuvanje starih zanata i veština “Beli orlovi”.

Posetioci su mogli da pogledaju izložbu srednjovekovnih rukotvorina koju su priredile dame iz udruženja “Beli orlovi”, a ko je hteo mogao je tokom manifestacije da se oproba i u streličarstvu.

Za najmlađe posetioce organizovane su viteške borbe srednjovekovnim oružjem napravljenim od sunđera.

U kulturno-umetničkom delu programa sredinom septembra 2019. nastupila je etno grupa “Oganj” iz Mačvanske Mitrovice, a Turistička organizacija opštine Pećinci organizovala je za posetioce besplatnu vožnju električnim minibusom “Zeleni zmaj” po obodu Specijalnog rezervata prirode Obedska bara.

Pokrovitelj “Dana zmajeva” je i u 2019. godini bila pećinačka lokalna samouprava, a manifestaciju je posetio i zamenik predsednika opštine Pećinci Zoran Vojkić, koji je naglasio da ova manifestacija treba da nas podseti ko smo i od kakvih predaka potičemo.

Cilj organizatora je da manifestacija postane tradicionalna i da ima što veći broj posetilaca.

Projekat sufinansiran iz budžeta opštine Pećinci.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.