Istorijska mesta u Apatinu: Evo šta turisti obavezno moraju da posete (FOTO)

Foto: Wikipedia/ Пајкмен

Opština Apatin turistima iz Srbije, ali i regiona pruža brojne kulturno-istorijske objekte i mesta koje mogu da posete. Predlažemo tri stvari koje su nezaobilazne kada je u pitanju ova destinacija.

Mauzolej porodice Špajzer

Na apatinskom Novom groblju, centralnu poziciju, zauzima mauzolej čuvene veleposedničke porodice Špajzer. Ovaj monumentalni objekat građen je početkom 30-ih godina 20. veka. Prelepi spomenik izrađen je od crnog mermera u kombinaciji sa bronzanim elementima. Na spomeniku se mogu videti portreti Ferdinanda Špajzera i njegove supruge su simetrično postavljeni, i okrenuti su jedno ka drugom.

Centralnu poziciju svojom monumentalnošću kao i umetničkim rešenjem na apatinskom Novom groblju, zauzima mauzolej…

Gepostet von Turistička organizacija Apatin am Donnerstag, 21. November 2019

Etno kuća Margita

Ovakuća građena je od 1927-1929 godine, a očuvala je izgled i duh perioda u kom je nastala. Sagrađena je od materijala, odnosno čuvene apatinske “kliger” cigle, koja je bila veoma skupa, a koja je korišćena za izgradnju objekta u Beču i Budimpešti.

Pored kuće posetioci mogu videti i prelepo dvorište u kome se nalaze eksponati iz devetnaestog veka. Stambeni deo kuće opremljen je originalnim nameštajem proizvedenim početkom dvadesetog veka.

Etno kuća "Margita" Apatin

Gepostet von Josip Zvijerac am Montag, 8. Oktober 2012

Gradska kuća

U glаvnoj аpаtinskoj ulici nalazi se ova zgrada koja je izgrađena između 1907. i 1909. godine. Rađena je po projektu Apаtinаca Ferenca Rаjhla. To je ugаonа jednosprаtnа grаđevinа sа tornjem nа uglu. Iаko je grаđenа u stilu eklekticizmа nа grаđevini dominirаju elementi mаđаrske secesije po kojoj je i sаm Rаjhl bio poznаt.

Gradska kuca , Apatin #Serbia,posted by Sanja Misic

Gepostet von Serbia Art & Architecture am Sonntag, 20. Oktober 2013