Gastronomska kultura i tradicija u Pećincima: Nezaobilazni festival gibanice u Ašanji

Foto: VolimSrbiju

Kulturu jednog mesta ne predstavljaju samo književne, filmske, pozorištne manifestacije. Kulturu nekog mesta predstavlja i hrana vezana za jedno područje, a kad hrana postane deo manifestacije po kojoj manifestacija dobija ime tada već možemo pričati o gastronomskoj kulturi, ali i tradiciji jednog mesta.

Upravo takva jedna manifestacija, gde je hrana, u ovom slučaju gibanica centralni deo festivala, odigrava se već godinama unazad na opštini Pećinci.

Saznajte više o manifestaciji na: http://www.pecinci.org/info/aktuelno.10.html?naslov=Njeno_veli%C4%8Danstvo_gibanica&idvest=9638#news_box

Gepostet von Opština Pećinci am Mittwoch, 12. Juni 2019

Gastronomski skupovi privlače sve više posetilaca, što je slučaj i sa jednom trodnevnom manifestacijom u Ašanji. Ova manifestacija organizuje se već jedanaest godina, a glavni organizatori su Turističke organizacije opštine Pećinci, a u saradnji sa Savetom mesne zajednice Ašanja. Pokrovitelj manifestacije već tradicionalno pećinačka lokalna samouprava.

Ove godine posetioci Gibanicijade prisustvovali su bogatom kulturno-umetničkom programu, organizovana su i sportska takmičenja (turnir u malom fudbalu i dr).

Gepostet von Gibanicijada am Sonntag, 9. Juni 2019

Tradicionalna manifestacija okupila je više udruženja žena i ekipa sastavljenih specijalno za tu priliku.

Umeće u pravljanju gibanice rezultiralo je brojnim nagradama, a posetioci su imali priliku da degustiraju pite i uživaju u ovom događaju, koji na najlepši način promoviše Opštinu, i iz godine u godinu privlači sve više posetilaca.

Osim besplatne degustacije gibanice, domaćice su se podičile i sremskim slatkim kolačem, pa je za sladokusce treći dan manifestacije bio nezaboravan.

Projekat sufinansiran iz budžeta opštine Pećinci.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.