Regata Majke Angeline u Kupinovu: Manifestacija kroz koju se regataši upoznaju sa istorijom i kulturom opštine Pećinci

Foto: VolimSrbiju

Moćna, ali mirna Sava okuplja u Kupunovu, u opštini Pećinci, regataše iz Srbije, ali i regiona. Ova regata nosi naziv po majci Angelini, a cilj je da se posetiocima ukaže na kulturno-istorijske vrednosti opštine Pećici sa posebnim akcentom na tri crkve u Kupinovu – crkva Sv. Luke, crkva Majke Angeline i crkva Sv. Trojice.

Regata Majke Angeline 2016. godine

Gepostet von Turistička organizacija opštine Pećinci am Montag, 5. September 2016

Kupinovska regata priređuje se u čast srpske despotice Angeline Branković u narodu zapamćene kao Sveta Majka Angelina, koja je sa sinovima Đorđem i Jovanom nakon pada Smedereva, od 1486. do 1502. godine, stolovala u poslednjoj prestonici srpske srednjovekovne države – tvrđavi Kupinik na obodu današnjeg Kupinova.

Ove godine održana je deseta regata Majke Angeline, koja osim tradicionalne dobre zabave i druženja, posebnu pažnju poklonila je jubileju – 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, pa je tokom regate organizovano i takmičenje u znanju o kupinskim crkvama.

Pre starta regate rganizuje se zanimljivo i edukativno predavanje, a pažljivi slušaoci su u prilici da učestvuju u kvizu tokom plovidbe.

REGATA MAJKE ANGELINE, KUPINOVOOve godine 11. avgusta!Spremajte plovila!

Gepostet von Turistička organizacija opštine Pećinci am Freitag, 27. Juli 2018

Regata Majke Angeline, koju pod pokroviteljstvom pećinačke lokalne samouprave, organizuje Turistička organizacija opštine Pećinci, jedina je regata koja, zahvaljujući prirodnom meandru reke Save, ima start i cilj u istom mestu – Kupinovu.

Jubilarna, Deseta regata, održana je početkom avgusta.

Tokom plovidbe učesnici regate (u avgustu) bili su u prilici da učestvuju u kvizu koji se odnosi na istoriju Srpske pravoslavne crkve.

Na završetku regate.''Danas je uprkos kiši Peta regata Majke Angeline isplovila sa Plandišta u Kupinovu. Ipak, kiša je…

Gepostet von Moja Vojvodina , moj dom am Sonntag, 17. August 2014

Odgovori na pitanja deo su priče o autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve sa akcentom na tri kupinske crkve. To su crkva Sv. Luke, crkva mati Angeline i crkva Sv.Trojice.

Regata Majke Angeline putuje Savom po obodu Secijalnog rezervata prirode Obedska bara, da bi nekoliko sati kasnije pristali kod “Skele” (na ušću kanala Vok u reku Savu).

Kupinsku regatu Majke Angeline u 2019. godini finansijski je podržalo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Projekat sufinansiran iz budžeta opštine Pećinci.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.