KRNjEVO NAPOKON DOBIJA DEČIJI VRTIĆ – Vlada Srbije izdvojila 10 miliona dinara

Foto: Volim Srbiju

Ministarstvo za brigu o porodici dodelilo je 9.864.000 dinara opštini Velika Plana za završetak radova na izgradnji zgrade vrtića u selu Krnjevo.Ugovor o dodeljivanju sredstava potpisali su ministarka Darija Kisić Tepavčević i predsednik opštine Velika Plana Igor Matković. Sredstva su dodeljena na osnovu konkursa koji navedeno ministarstvo raspisuje svake godine. Po tom ugovoru, opština će u završetku radova učestvovati sa 6.576.000 dinara.

Kamen temeljac za vrtić položen je pre dve godine, 5. januara 2021. godine, u dvorištu osnovne škole „Vuk Karadžić“, između dve postojeće školske zgrade. Objekat će biti površine 245 metara, tako da će deca i njihove vaspitačice imati komotan prostor za ugodan boravak. Projektom je bilo planirano da izgradnja objekta košta 18 miliona dinara. Međutim, prvo zbog poremećaja koji je izazvala pandemija kovida, a zatim zbog početka rata u Ukrajini, građevinski materijal je znatno poskupeo.

U dosadašnje radove uloženo je oko devet miliona dinara. Većinu je obezbedila opština, milion dinara je donacija najveće krnjevačke kompanije, trgovačkog lanca DIS, dok je Mija Radovanović, vlasnik istoimenog vinskog podruma dao 1.700.000 dinara. Završeni su grubi građevinski radovi pa će se sad pristupiti uređenju enterijera. U objektu, koji će osim prostorija za boravak dece, imati savremenu kuhinju, trpezerariju i sanitarni čvor, biće mesta za više od pedesetoro mališana.

Foto: Volim Srbiju

-Sada u Krnjevu imamo samo poludnevni boravak dece, koji smo organizovali u zgradi osnovne škole. Radimo u dve smene, sa trideset i osmoro dece, od čega šestoro dece pohađa predškolsku nastavu. Jedna smena traje pet, druga četiri sata – kaže Marija Starčević, direktor „Dečijeg carstva“.

Cvetko Stojanović, predsednik MZ Krnjevo i Nebojša Spasojević, odbornik iz Mesne zajednice Savanovac, ističu da će izgradnja vrtića imati veliki značaj za obe mesne zajednice, koje razdvaja samo auto-put Beograd-Niš.

-Ovde u vrtić u školskoj zgradi ide trideset i osmoro dece. Međutim, ima dece iz Krnjeva koje roditelji vode u Veliku Planu ili u Miloševac. Koliko sad mogu da se setim, u pitanju je najmanje dvanaestoro dece. Ovde nema organizovanog celodnevnog boravka a njihovi roditelji rade, pa su prinuđeni da ih vode u vrtić u grad ili susedni Miloševac. Kad vrtić bude završen, radiće celog dana i ti roditelji će svoju decu svakako premestiti u svoje selo, bliže kući.

Kad bude završen, objekat u Krnjevu će biti četvrti novi vrtić koji je u Velikoj Plani izgrađen u poslednjih pet godina. Prošle godine završeni su vrlo lepi i moderno opremljeni vrtići u Bresju i Donjoj Livadici. U Bresju se on nalazi u zgradi osnovne škole, dok je u Donjoj Livadici izgrađena potpuno nova zgrada u centru sela. Pre toga, u gradskom naselju Velika Plana, kilometar i po od postojećeg vrtića, izgrađen je novi vrtić, koji može da primi stotinu mališana. Za taj objekat većinu sredstava obezbedila je Vlada Srbije a izgradnja i opremanje koštali su oko 30 miliona dinara. Zahvaljujući dobroj politici koju u ovoj oblasti vodi lokalna samouprava, Velika Plana je jedna od retkih opština u Srbiji u kojoj ne postoje liste čekanja za smeštaj u vrtić. Ono što je takođe značajno jeste činjenica da je u većini objekata Predškolske ustanove Dečije carstvo deci, čiji roditelji to žele, obezbeđen celodnevni boravak.

Po rečima direktorke Marije Starčević, u vrtiću je zaposleno oko 120 vaspitačica, vaspitača, kuhinjskog osoblja i spremačica. Svi oni zajedno vode brigu o više od 900 mališana.Hvale vredno je to što se ne pamti da se u velikoplanjanskom vrtiću dogodio neki veći incident.

-Moji saradnici i ja zaista dajemo sve od sebe da svoj posao radimo krajnje profesionalno i da se deca osećaju kao kod kuće. Država, opština i naš grad su nam ukazali veliko poverenje poveravajući nam da vodiumo brigu o mališanima i mi svaki dan rezultatima koje postižemo nastojimo da opravdamo poverenje – ističe direktorka Starčević.