Spomenici koje morate videti u Rumi: Svi su posebni i svi podsećaju na kulturno-istorijusku prošlost Srbije

Foto: VolimSrbiju

1. Spomenik Kipovi

Ovaj spomenik nalazi se na 4 kilometara od Rume ka Novom Sadu i jedinstven je zdravstveni posmenik u ovom delu Evrope. Spomenik je nastao kao zahvalnost građana Rume što je iskorenjena kuga koja je hrala ovim delom Srbije. Podignut je na mestu gde je bio sanitarni kordon koji je sprečavao izlazak ljudi iz zaraženog područja.

Spomenik "Kipovi"

Gepostet von Turistička Organizacija Opštine Ruma am Montag, 4. Mai 2015

2. Spomenik Revolucije

U samom srcu Rume, u centru grada nalazi se spomenik koji je više puta menjao izgled. Otkriven je 1975. godine. Od prvobitnog izgleda ostalo je samo 7 truba na betonskim postamentima, kao simbol formiranja 7 vojvođanskih narodnooslobodilačkih brigada u Bosni i Sremu, ali i kao simbol poziva na juriš u borbu za slobodu.

Foto. VolimSrbiju

3. Spomenik Jovanu Jovanoviću Zmaju

U Rumi, ispred osnovne škole Jovan Jovanović Zmaj, nalazi se spomenik ovom velikom čoveku koji je ostavio trag u srpskoj kulturi. Spomenik je sagrađen posle njegove smrti na inicijativu Milene Miladinović i Srpske ženske dobrotvorne zadruge u Rumi u znak sećanja na velikog poetu, a otkrio ga je 1911. godine Branislav Nušić. U drugom Svetskom ratu je srušen i uklonjen, da bi 1951.godine po uzoru na prvobitni bio izrađen novi spomenik.

Gepostet von Turistička Organizacija Opštine Ruma am Freitag, 24. April 2015

4. Spomenik “Deca s knjigom”

Spomenik „Deca s knjigom“, koji se nalazi u Malom parku u Rumi, je delo vajarke i medaljerke Slavke Petrović Sredović . Spomenik koji predstavlja grupu dece udubljenu u čitanje knjige otkupljen je 1955. godine, posle Slavkine prve posleratne izložbe održane upravo u Rumi, u prostorijama Gradske biblioteke. Slavka Petrović Sredović je tokom svoje umetničke karijere učestvovala na mnogobrojnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Ako ste se ikada pitali kako se zove spomenik u popularnom "parkiću" u Rumi, evo odgovora :)Njegovo ime je "Spomenik…

Gepostet von Turistička Organizacija Opštine Ruma am Donnerstag, 9. April 2015

Projekat sufinansira Opština Ruma.