POČELI RADOVI NA OBNOVI MUZEJA SMEDEREVA: Do Aranđelovdana objekat dobija novi krov

Foto: Volim Srbiju

Od desetak spomenika kulture koje, osim crkvi, postoje u Smederevu na čak njih tri u toku su obimni radovi na rekonstrukciji.

Na Gimnaziji se privode kraju radovi kojima je zgrada obnovljena „od poda do krova“. Na čuvenoj Tvrđavi rekonstruiše se glavna kapija Velikog grada, pa se u nekadašnje utvrđenje ulazi kroz malu Jezavsku kapiju.

Radovi se izvode i na Muzeju Smedereva, koji će posle radova, koji bi trebalo da budu završeni do Aranđelovdana, 21. novembra, dobiti novi krov.

Odluku da i jedan od najvećih gradova u Srbiji, jedno vreme njegova srednjovekovna prestonica, dobije svoj muzej doneo je 12. aprila 1950. Gradski narodni odbor Smedereva. Dobio je ime Narodni muzej.

Najveći deo izuzetno bogate zbirke formiran je od eksponata koji su dobijeni od lokalne Gimnazije, u pitanju je Gimnazijska zbirka starina i privatne porodične zbirke Milana Jovanovića Stojimirovića, poznatog novinara i diplomate, koju je nova komunistička vlast konfiskovala posle Drugog svetskog rata.

Foto: Volim Srbiju

Po evidenciji iz 1941. godine Gimnazijska zbirka brojala je skoro 800 eksponata, od kojih su kao najvredniji ocenjeni jonski stub od belog mermera, pet pargamenata, od kojih su dva bila na srpskom jeziku a tri na grčkom jeziku, rimski kameni žrtvanj, novčići iz vremena Aleksandra Makedonskog i Cezara…

Od Jovanovića su oduzete brojne vredne ikone, slike, skulpture, grafike, razno posuđe, bogati nakit i istoriografski materijal.

U Kraljevini Jugoslaviji Jovanović je bio urednik više časopisa a jedno vreme i direktor državne novinske agencije „Avala“.

Prevodio je sa više svetskih jezika. Biran je za narodnog poslanika u Beogradu. Obavljao je dužnost atašea za štampu u ambasadi u Berlinu. U svakom pogledu, u pitanju je bila izuzetna ličnost, koja je svoj grad zadužila kao malo koji Smederevac.

Za vreme nacističke okupacije, u Drugom svetskom ratu, tri godine je bio direktor Arhiva Srbije. Upravo pristajanje da obavlja tu funkciju bio je razlog da ga komunisti proglase za narodnog neprijatelja i osude na višegodišnju robiju. Uz odiuzimanje imovine. Tako su mu oduzete izuzetna muzejska zbirka, biblioteka i porodična kuća, koju su vlasti 1959. pretvorile u muzej.

Koliko voli svoj grad i Srbiju Jovanović je pokazao 1964. dve godine uoči smrti kad je svu imovinu zaveštao otačestvu. Smederevu je poklonio umetnički legat od 34 predmeta, biblioteku od nekoliko hiljada knjiga gradskoj biblioteci u Smederevu a bogatu rukopisnu zaostavštinu Matici Srpskoj.

Foto: Volim Srbiju

Trebalo je da prođe skoro pola veka pa da se Smederevo i srpski narod oduže ovom dobrotvoru i intelektualcu koji je znao pet svetskih jezika, organizovanjem izložbe Zaostavština Milana Jovanovića Stojimirovića 2011. godine.

Nakon dve decenije rada, 1972. godine, lokalni smederevski parlament je ime ove kulturne ustanove preimenovao u Muzej Smedereva. Istog dana muzej je preseljen u današnji objekat, nekadašnji hotel „Jadran“ u Omladinskoj ulici. Na sredokraći između središta grada i tvrđave.

Od pre tri i po decenije sastavni deo muzeja je i Galerija savremene umetnosti, koja je izložena na gradskom trgu.

Osim navedene galerije muzej raspolaže sa prirodnjačkom (u njenom sastavu je i zbirka predmeta iz palenteološkog perioda) , umetničkom, numizmatičkom, istorijskom, arheološkom (ima predmete od šestog veka pre nove ere) i etnološkom zbirkom.

U sastavu muzeja je i biblioteka koja rapolaže sa 6.000 uglavnom stručnih knjiga, koje čitaoci mogu da koriste samo unutar muzejskog prostora.

Na dva sprata i u aneksu uz objekat, koji je pokriven, izloženi su predmeti čije je poreklo iz smederevskog kraja a najstariji među njima potiču još iz antičkog perioda. U aneksu se nalaze skulpture i drugi veći predmeti.

Osnovna postavka muzeja nosi naziv Smederevska tvrđava od prestonice do spomenika kulture. Vrednost radova na krovu muzeja, koji su počeli 14. oktobra je dva miliona i sto hiljada dinara. Do završetka radova muzej će biti zatvoren za posetioce.

Projekat sufinansiran iz budžeta grada Smedereva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.