BIO JE DESNA RUKA KARAĐORĐA: Turci su ga ubili na zverski način, ali njegovo herojstvo živi i danas

foto: Wikimedia

Burna prošlost i tajne koje čuva zemlja širom Srbije deo su i Smedersevske Palanke. Ovaj danas miran i idiličan grad, nekada je bio poprište sukoba sa Turcima, ali i rođenja velikih istorijskih ličnosti.

U Glibovcu, selu koje pripada opštini, rođen je Stanoje Stamatović Glavaš, heroj Prvog srpskog ustanka, a nedaleko od mesta rođenja je i stradao u sukobu sa Turcima.

Na poziv Karađorđa da se pridruži borbi protiv Turaka, Stanoje se odazvao bez ogdaganja, kao što je učinila i većina njegovih poznanika i prijatelja.

Stanojevo učešće u ustanku počelo je prilikom osvajanja tvrđave Rudnik, a Karađorđu je brzo prirastao za srce, nakon čega su postali nerazdvojni.

foto: Wikimedia

Posebno je pamćen po ulozi u boju na Deligradu i opsadi Beograda, oslobođenju Prokuplja i Kuršumlije.

Zbog svoje prošlosti – hajdučenje, učešće u ustanku, ali i velike popularnosti među narodom i poštovanja koje je uživao, izazivao je veliku podozrivost kod Turaka. Na Sretenje 1815. Turci su ga ubili nakon što je ugušena Hadži-Prodanova buna.

Ubistvo je bilo učinjeno na posebno zverski način – telo je bilo potpuno iskasapljeno, a glava odsečena i okačena ispred Stambol kapije.

Istorija je zapamtila da je glava kasnije sahranjena sa telom, a postoje i legende kako je do toga došlo.

Prema jednoj verziji glavu je krišom noću skinula njegova polusestra Marija, dok je prema drugoj njegova sestra Stana jednom Turčinu dala deo Stojanovog blaga u zamenu za glavu.