Hoćete da pobegnete od gužve, ovo jezero kod Rume je pravo mesto za vas

Foto: VolimSrbiju

Akumulaciono jezero Borkovac izgrađeno je 1970. godine, pregrađivanjem potoka Borkovac, i prostire se na 42 hektara.

Raznovrsni resursi na području opštine Ruma i u njenoj okolini pružaju velike mogućnosti za razvoj različitih vidova turizma: od kulturnog, preko sportsko – rekreativnog, nautičkog, lovnog, ribolovnog do izletničkog, seoskog i eko turizma.

Kada su sportsko – rekreativni, izletnički i ribolovni turizam u pitanju, posebno treba istaći rumsko izletište Borkovac sa jezerom pogodnim za ribolov, veslačke sportove i osveženje od letnjih žega.
Takođe tu je i trim staza i pešačka staza u Borkovačkoj šumi, otvoreni olimpijski bazen, spa centar, restorani i smeštajni kapaciteti.
Akumulaciono jezero Borkovac izgrađeno je 1970. godine, pregrađivanjem potoka Borkovac, i prostire se na 42 hektara.
Jezero se prostire pravcem sever–jug, u dužini od 2 km. Brana se nalazi na južnom delu akumulacije, dužine je 209 m, a visine 11 m. Najveća širina jezera je u centralnom delu i iznosi 320 m, a najveća dubina je 5 m.

Gepostet von Danijel Šalamon am Samstag, 14. September 2019

Tokom prosečnog vodostaja, dužina obale akumulacije je 4400 m, a površina vode iznosi 360.000 m². Letnja temperatura vode u jezeru dostiže i 29 °C, a providno je i do pola metara dubine. Vodovodna mreža koristi vodu iz jezera.

Jezero je bogato ribom, prisutni su som, smuđ, šaran, babuška, bela riba, amur i tolstolobik.

Projekat sufinansira Opština Ruma.