SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA U ALIBUNARU: Posvećena je jednom velikom prazniku

Foto: VolimSrbiju

U Alibunaru nalazi se pravoslavna crkva poznatija kao Hram svetlih Blagovesti. Hram je izgrađen 1796. godine, a osvećen je 25. aprila 1798. godine od episkopa vršačkog Josifa Jovanovića – Šakabende.

Na ikonama na ikonostasu je radilo više slikara tog doba. Jedan deo kompozicije radio je Živko Petrović 1856. godine, a drugi deo Petar Dragić u periodu od 1890. do 1891. godine. Rumun Mečaj preslikao je 1897. godine deo ikona na ikonostasu. Unutar Hrama postoji zidno slikarstvo koji je radio nepoznati ikonopisac polovinom 19. veka.

Kapela na Vodici podignuta je 1936. godine i posvećena je Vaznesenju Gospodnjem – Spasovdanu. Ovaj Hram je mesto koje je od istorijske važnosti i to zbog bitke koja se odigrala 1848. godine. Tom prilikom hram je veoma oštećen iznutra i uništene su sve crkvene matične knjige.

Zbog rušenja koje je pretrpeo sada se u Hramu čuva samo najstarija matična knjiga koja datira nakon tih događaja, tj. od 1848. godine. U proteklim godinama Hram je nekoliko puta temeljno renoviran, a 2006. godine je izgrađen novi parohijski dom.

Projekat sufinansira Opština Alibunar.