Za ovo mesto u Srbiji i Mađari i Hrvati i Nemci su imali drugačiji naziv, a onda se desio istorijski preokret (VIDEO)

Foto: YoututbePrintscreen/ light2tube

Opština Srbobran je jedna od opština u Srbiji sa viševekovnom kulturno-istorijskom tradicijom. Pored znamenitosti, verskih zdanja ovo mesto je bogato i pričama o nastanku, o tome kako je menjalo ime, a meštani će rado te priče podeliti sa svakim ko ih za to i upita.

Jedna od takvih priča je o nazivu ovog mesta koje je kroz istoriju nosilo različite nazive.

Srbobran se ranije zvao Sentomaš. Srbobran je poznat po još nekim nazivima na drugim jezicima. Pa su ga tako Mađari nazivali Szenttamás, dok je za Hrvate bio Sveti Tomo. I Nemci su imali svoje ime za ovo mesto a bilo je Thomasberg.

Prema pisanim izvorima na mađarskom jeziku, u povelji o dodeljivanju plemstva iz 1751. godine, za doprinos pobedi nad Turcima u bici kod Sente, uz prezime Nikolić stavljeno je i Srbogradski, što znači da se ondašnji Sentomaš nazivao i Srbograd i bio preteča današnjem imenu Srbobran.

Srbobran

Gepostet von Volim Srbiju am Donnerstag, 4. Juni 2020

Od 1904. do 1918 godine, Srbobran je nazivan Sentomaš, što prevedeno na srpski jezik znači Sveti Toma. Naziv Sentomaš, Srbobran je imao i za vreme četvorogodišnje mađarske fašističke okupacije od 1941. do 1944. godine.

Svoj današnji naziv, Srbobran je dobio po šancu-utvrđenju simbolično nazvanom „Srbobran“, izgrađenom za odbranu u borbama koje su vođene u Srbobranu 1848. i 1849. godine, za autonomiju i nacionalna prava Srba u bivšoj Austrougarskoj (Bitka kod Sentomaša).

Projekat sufinansiran iz budžeta opštine Srbobran.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.