NAROD JE ONAKAV KAKVA JE I NJEGOVA ISTORIJA: Zavirite kroz kulturne znamenitosti Vrbasa

foto: VolimSrbiju

Prvi pomen u pisanim izvorima o Vrbasu seže iz 1387.god. Međutim istorija Vrbasa dopire mnogo dalje u prošlost.
Zahvaljujući arheološkim ispitivanjima na lokalitetima, Čarnok, Šuvakov salaš i ciglana Polet, mnogo toga o prošlosti Vrbasa nam je jasnije. Naime, na obalama Crne bare konstatovana su neolitska naselja, dok je na Šuvakovom salašu otkrivena kuća koja potvrduje dosadašnja saznanja o tome da su naselja delom ukopana u les, da su zidovi kuća od pletera i da su domaće životinje već tada bile svakodnevnica sela.

foto: VolimSrbiju

Iz perioda bronzanog doba konstatovano je naselje sa nekropolom u neposrednoj blizini Čarnoka. Veoma značajno nalazište mlađeg gvozdenog doba na lokalitetu Čarnok-Backo dobro polje uspešno se štiti i istražuje.
Za godinu osnivanja Vrbasa uzima se 1213. kao sedište poseda dvojice plemića pod nazivom “Orbaspalotaja“. Prema pisanim izvorima ovde je uglavnom živelo slovensko stanovništvo, Srbi, koji su u više navrata zbog poplava, ratova ili bolesti napuštali naselje. Godine 1720. nastupaju ogromne etičke promene, Srbi se sele u Rusiju i Banat a počinje kolonizacija Nemaca, Rusina i Mađara na ove prostore.

foto: VolimSrbiju

Posle tih vremena, Vrbas postaje, pre svega, tradicionalno zanatski grad, koji se zahvaljujući svemu navedenom, brzo razvija kako privredno, tako i kulturno i postaje trgovačno sedište Bačke. Otvaraju se nove škole, izgrađuje se industrija, cveta zanatstvo.
Pored ovih drevnih građevina, Vrbas odlikuje brojnim crkvama koje su same po sebi čuvari tradicije jednog naroda, samo neke od njih su crkva Vavedenja presvete Bogorodice, Evangelističko-metodistička crkva, Reformatorska crkva, Rimokatolička crkva, Rusinska crkva, Srpska pravoslavna kalepa “Vodice” I mnoge druge koje svedoče istoriji i kulturi svih naroda na prostoru ove opštine.

foto: VolimSrbiju

Još jedan od svedoka, a pre svega učitelja I pokazatelja tadašnjeg života jeste narodna biblioteka “Danilo Kiš”.
Prva biblioteka u opštini Vrbas je osnovana 1951. godine, a 1962. godine, pod imenom Gradska biblioteka, se seli u objekat u kome se danas nalazi, u zgradu nekadašnjeg Omladinskog doma, u ulici Maršala Tita broj 87. Od vremena kad je bio Titov Vrbas, pa sve do 1990. godine nosila je naziv “25. maj”, kada postaje Narodna biblioteka “Danilo Kiš”.
Poseduje preko 106.000 knjiga, a broj aktivnih članova tokom godine je oko 3500. Narodna biblioteka ima sedam odeljenja u opštini Vrbas: dva u Vrbasu, za decu i odrasle, i po jedna u pet sela širom opštine. Dan Biblioteke obeležava se 22. februara.