DUH VERE I VEROVANJA U SRCU VOJVODINE: Vrbas je grad koji čuva tradiciju mnogih naroda

foto: VolimSrbiju

Lepa vojvođanska varoš Vrbas smestila se u središtu ravne Bačke, na plodnim prostranstvima Vojvodine.
Ono čime se ova opština, pored kulturno-istorijskog značaja, stanovništva, prirodnim lepotama, ponosi se i pravoslavnim, rimokatoličkim, ali i evangelističkim crkvama, a većina se nalazi pod zaštitom Republike Srbije kao spomenik kulture u kategoriji nepokretnih kulturnih dobara od velikog značaja.
Kroz tekst ćemo pomenuti samo par najposećenijih od strane turista.

foto: VolimSrbiju

Srpska pravoslavna crkva Vavedenja presvete Bogorodice podignuta je u periodu između 1730. i 1738., a osvećena 1744. godine. Ikone je živopisao Jovan Klajić u periodu od 1858 do 1862. godine, ulje na platnu, kaširano na drvo.

foto: VolimSrbiju

Ono što je autentično za ovu crkvu jeste I to da u dvorištu ove Srpske pravoslavne crkve izrađen I spomenik Arseniju Čarnojeviću, jer je on, prema navodima, na svom putu ka severu svratio i logorovao izvestan broj dana upravo na mestu gde danas stoji crkva.
Grkokatolička crkva posvećena Pokrovu Presvete Bogorodice, sagrađena je 1944.godine.

foto: VolimSrbiju

Projekat za novi hram izradio je istaknuti arhitekta Vladimir Sičinskij, koji karakteriše specifičan spoj ukrajinskog stila i vojvođanskog baroka.

Prepoznatljiva ne samo širom Vojvodine, nego i širom čitave Srbije jeste I Evangelistička crkva.

foto: VolimSrbiju

Ona je nastala 1875. godine, izgrađena je 132 godine posle naseljavanja slovaka u Kulpinu. Ovaj sakralni objekat gradio je poznati novosadski graditelj u neoromanskom stilu.
Orgulje u crkvi su dvojmanualne, a ono što ih čini unikatnim je skulptura kralja Davida sa harfom smeštena na vrhu.
Na oltarskoj slici je predstavljena Poslednja večera, verzija najsličnija Da Vinčijevoj. Kao i većinu hramova odlikuje ga izuzetna akustičnost, što su iskusili mnogi poznati muzičari koncertirajući u ovom hramu.