Da li ste znali da se u ovom srpskom mestu postoji ulica koja nosi naziv po Miki Antiću

Foto: VolimSrbiju

U Severnobanatskom okrugu središte kulture i umetnosti je opština Kikinda u kojoj se nalaze brojna arheološka nalazišta koja svedoče o značaju ovog mesta. Kikinda je mesto koje povezuje modernu kulturu i kulturu iščezlih civilizacija, a o tome svedoče brojne humke, nekropolo i arheoloska nalazišta koja se nalaze na ovom području, ali i ljudi koji su rođeni u tom mestu.

Jedan od njih je srpski pesnik Miroslav Mika Antić (1932- 1986). On je rođen u Mokrinu, naselju u gradu Kikinda. U rodnom Mokrinu pohađao je Osnovnu školu, gimnaziju je završio u Kikindi i Pančevu, a studije je upisao u Beogradu. Sem pisanja bavio se i slikarstvom, novinarstvom i filmom. Bio je i urednik lista “Ritam” i “Dnevnika” u Beogradu i “Mladog pokolenja” u Novom Sadu.

Za sva ta dela dobio je mnogobrojna priznanja kao što su: dve „Nevenove“ nagrade, nagradu za životno delo u poeziji za decu, Goranovu nagradu, nagradu Sterijinog pozorišta, Zlatnu arenu za filmski scenario, nagradu Oslobođenja Vojvodine, Orden zasluga za narod i dr.

Pisao je za decu i odrasle. Njegove najpoznatije pesme su “Plavi čuperak”, “Plava zvezda”, “Vojvodina”, “Ispričano za proleće”, “Plavo nebo”…

U rodnom Mokrinu postoji bista sa njegovim likom, a na njegovoj rodnoj kući je tabla na kojoj piše – U ovoj kući proveo je detinjstvo Miroslav Antić (1932- 1986); Pesnik dečijih snova, Garavog sokaka i zvezdanih staza; U sebi je nosio Mokrin do smrti, svog Miku, Mokrinčani će nositi u sebi – doveka.

U Kikindi postoji ulica sa njegovim imenom.

Projekat sufinansiran iz budžeta opštine Kikinde.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.