U Srbiji se nalaze prelepi dvorci, a ovo je jedan od njih

Foto: Facebook/Горан Тимотијевић

Opština Inđija turistima iz Srbije, ali i regiona pruža brojne kulturno-istorijske objekte i mesta koje mogu da posete. Prilikom posete ovom mestu, posetiti dvorac grofa Pejačevića, koji je sagrađen u drugoj polovini 19. veka.

Poznato je i da ga je pomenuti grof izgubio na kocki ali i da je na insistiranje supruge, jer je zamak građen po želji grofove bolesne ćerke, Pejačević povratio zgradu, pa od tog doba ovo inđijsko naselje nosi naziv i „Moja volja“.

dvorac grofa Pejačević

Gepostet von Marijana Dravinac am Freitag, 12. Juni 2015

Još interesantnija činjenica jeste da ovde i danas đaci odeljenja OŠ „Dušan Jerković“ uče prva slova, a u objektu se nalaze prostorije dečijeg vrtića, mesne kancelarije i seoske ambulante.

Do 1906. godine zamak grofa Pejačevića je bio upravna zgrada za grofove sluge i ljude koji su radili na njegovom imanju koje se prostiralo na celom potezu današnjih Jarkovaca.

Kasnije, između I i II svetskog rata ovde se nalazio internat za slepe devojke, upravo zbog lokalita i tišine.

Kažu da su devojke koje su ovde boravile imale staze kuda su šetale, pa im nije trebala pomoć jer se okolo nalazi šuma.

Nakon toga, pred II svetski rat, doktor Kostić, koji je bio pulmolog je želeo da otvori stacionar za lečenje plućnih bolesti, međutim rat ga je omeo u tome.

Posle rata u ovoj zgradi otvorena prva škola. Dvorac, odnosno letnjikovac veleposedničke porodice Pejačević predstavlja spoj seoske i gradske arhitekture toga doba.

Dvorac Pejačević

Gepostet von Prijatelji o Osijeku am Dienstag, 20. September 2011

Dimenzije objekta su 15×15 metara a visina zidova iznosi 4,10 metara.

Inače, ova zgrada je veoma stara, ne postoji tačan podatak kada je izgrađena, ali se zna da postoji blizu dvesta godina.

Iako u prilično lošem i ruiniranom stanju, podaci govore da je zgrada bila i u lošijem stanju, pa je početkom devedesetih godina urađena temeljna adaptacija objekta koja je obuhvatala sanaciju krova i unutrašnjih instalacija.

Dvorac grofa Pejačević i njegovog sina Adolfa u mestu Jarkovci Opština Inđija.Ne zna se tačno vreme podizanja ali je…

Gepostet von Горан Тимотијевић am Montag, 12. August 2019

Ovaj objekat se takođe nalazi po zaštirom države, a kako tvrde nadležni u Inđiji u planu je adaptacija, kako bi bila pre svega bezbedna, i predstavljala atrakciju za posetioce.

Projekat sufinansiran iz budžeta opštine Inđija.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.