Ovo je trenutak kada se ulice Novog Sada postaju umetnost, a gradski ritam menja svoj tok

Foto: VolimSrbiju

Gradski ritam Novog Sada je raznolik, a posetioce ovog grada kao i njegove stanovnike, budi kako klasični tako i moderni ritam. Krajem leta ono što “razdrma” sve koji se nađu u ovom gradu je Festival uličnih svirača.

Gepostet von Festival uličnih svirača am Freitag, 1. November 2019

Kako i sam naziv festivala govori u pitanju je manifestacija koja na ulice grada dovori mnogobrojne i raznovrsne umetnike internacionalne scene, kojima je stil života upravo sviranje na ulicama i trgovima. Ovaj festival nikako nije šarada, već umetnički trenutak kojim se malo koji grad u regionu može pohvaliti.

Ulična umetnost, je posabna vrsta umetnosti, a u Novom Sadu počela je da se razvija od 2000. godine osnivanjem ovog festivala. Dakle, krajem leta Novi Sad postaje domaćin jednog totalno drugačijeg ritma, ritma ulične umetnosti. Postaje domaćin najpoznatijim uličnim sviračima iz čitavog sveta koji nastupaju i u drugim zemljama Evrope na prestižnim festivalima poput ovog.

Gepostet von Festival uličnih svirača am Dienstag, 22. Oktober 2019

Ko su učesnici i kako je koncipiran festival

Na Festivalu uličnih svirača možete pre svega čuti dobru muziku, videti plesače, pozorišne trupe, performere, akrobate. Dakle, gradske ulice Novog Sada postaju jedna belika radionica gde umetnici i publika postaju jedno, odnosno ravnopravni učesnici. Ritam grada se menja, sve postaje kultura i jedan veliki performans.

Gepostet von Festival uličnih svirača am Montag, 9. September 2019

Na festivalu učestvuje preko 100 umetnika, a koncipiran je tako da se sve odigrava na ulicama ili na binama. Program čine muzički nastupi, performansi, ambijentalne predstave, filmske i video projekcije, umetničke instalacije, intervencije u prostoru ali i radionice, konferencije, predavanja, organizovani obilasci…

Grad Novi Sad sufinansira projekat Gratski ritam Novog Sada.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.