Čuvar književne tradicije i žive reči autora: Festival u Novom Sadu za one koji uživaju u knjigama

Foto: VolimSrbiju

Novi Sad je zaista mesto gde se spajaju kultura i tradicija, a u prilog tome govore brojni festivali koji se organizuju u ovom gradu. Jedan od takvih festivala je Međunarodni novosadski kjiževni festival.

Gepostet von Međunarodni novosadski književni festival am Montag, 2. September 2019

Ovaj festival je osnovan 2006. godine, a njegovi pokretač bilo je Društvo književnika Vojvodine. Osnivači festivala žleli su da postignu afirmaciju savremene njiževnosti, ali i da održe živu reč pisca. Sam naziv festivala govori da se na njemu okupljaju ne samo autori iz Srbije, već iz celog sveta, a svi imaju zajednički cilj – afirmaciju književnosti.

Gepostet von Međunarodni novosadski književni festival am Montag, 2. September 2019

Svake godine ova manifestacija u avgustu mesecu, kada se i održava okupi oko 100 stranih i domaćih pisaca. Ove godine datum održavanja bio je od 26. do 29. avgusta , a mesto održavanja su: Trg mladenaca, Gradska biblioteka, balkoni u Zmaj Jovinoj ulici, klub Absolut, restoran Marina.

Gepostet von Međunarodni novosadski književni festival am Mittwoch, 20. September 2017

Za učesnike se svake godine organizuje izlet do Sremskih Karlovaca i poseta Fruškogorskim manastirima. Festival u punoj meri ostvaruje svoje ciljeve omogućujući proširivanje i bogaćenje kulturnih veza sa svetom.

Festival se organizuje zahvaljujući pomoći Pokrajinskog sekretarijata AP Vojvodine za kulturu, Ministarstva kulture Republike Srbije, Gradskog veća Novog Sada i medijskih i drugih sponzora, kao i dobrovoljnom angažovanju članova DKV.

Šta vas očekuje na ovom festivalu?

Svake godine na Festivalu nastupa oko 70 stranih i domaćih pisaca koji tokom četiri dana čitaju svoje pesme i prozu na otvorenom prostoru, na Trgu mladenaca. Do sada su na Festivalu gostovali pisci iz Engleske, Irske, Nemačke, Bugarske, Ukrajine, SAD, Austrije, Švajcarske, Švedske, Španije, Mađarske, Luksemburga, Češke, Norveške, Poljske, Rusije, Slovačke, Rumunije, Sudana, Francuske, Danske, Turske, Hrvatske, Bosne, Republike Srpske, Nigerije, Maroka itd. Festival je i u znaku muzike koju izvode na festivalskim manifestacijama mladi muzičari Novog Sada. Novi Sad je ovim festivalom postao dinamičan i otvoren prostor aktualne književnosti i književne misli.

Gepostet von Međunarodni novosadski književni festival am Mittwoch, 20. September 2017

U okviru Festivala dodeljuju se dve nagrade: “Brankova nagrada” za mlade pesnike koja se uručuje u Sremskim Karlovcima, u reprezentativnom objektu Magistrata, uz podršku Opštine Sremski Karlovci i Međunarodna nagrada za književnost “Novi Sad”, koja se uručuje na Trgu mladenaca istaknutim pesnicima, ili proznim piscima i misliocima književnosti, koji su dali doprinos savremenoj umetničkoj književnosti u svetu i u Srbiji.

Gepostet von Međunarodni novosadski književni festival am Mittwoch, 20. September 2017

Pored čitanja na Trgu mladenaca (svake večeri od 21 čas), i u urbanim ambijentima Novog Sada u poslepodnevnim časovima, održavaju se i književnokritički razgovora o savremenoj poeziji, o nacionalnim književnostima, odnosno o savremenim poetikama ili vidovima književnosti.

Svake godine se u okviru Festivala organizuje i književni simpozijum, koji se bavi aktuelnim književnim temama. U njemu učestvuju istaknuti domaći kritičari, filozofi i pisaci koji su u najvećoj meri akteri savremene situacije u srpskoj književnosti.

Grad Novi Sad sufinansira projekat Gratski ritam Novog Sada.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.