Da li ste čuli za “Literalini Egzit”: Održava se u ovom gradu u Srbiji, a godinama oduševljava posetioce

Foto: VolimSrbiju

Među manifestacijama koje čine gradski ritam Novog Sada, svoje mesto pronašao je i književni festival koji nosi naziv Međunarodni festival proze – PROSEFEST. Festival je osnovan 2007. godine a namera organizatora bila je da književnost vrate korenima.

Gepostet von Prosefest – Međunarodni festival proze am Samstag, 28. September 2019

PROSEFEST se organizuje svake godine sredinom septembra, a posetioci su u prilici da budu u živom kontaktu sa autorima koji se prestavljaju. Manifestacija okuplja domaće i strane, eminentne pisce, a koncipiran je tako što pisci svoja dela čitaju na javnim mestima. Tokom trajanja festivala autori odnosno pisci obilaze gimnazije i fakultete i razgovaraju sa đacima, odnosno studentima na različite teme iz književnosti.

Ove godine, Međunarodni festival proze “Prozefest” otvoren je 24. septembra u Novom Sadu i to besedom Miljenka Jergovića. Zvezda otvaranja festivala bio je ruski pisac ruski pisac Viktor Jerofejev, dobitnik književne nagrade “Milovan Vidaković”.

Viktor Jerofejev, nakon što mu je dodeljena Međunarodna književna nagrada "Milovan Vidaković". Od 19:30h sledi razgovor…

Gepostet von Prosefest – Međunarodni festival proze am Dienstag, 24. September 2019

Posebnu pažnju zauzela je Jerofejeva priča o njgovom učešću na književnom sajmu u Francuskoj kada ga je jedan ruski čitalac uzbuđeno upitao šta je to kultura, na šta mu je pisac odgovorio da je to borba “sa entropijom, sa haosom i raspadanjem, i da je, očigledno, čitav naš ljudski projekat obeležen tom borbom”.

Do sada je na festivalu održano oko 300 susreta sa publikom, a zbog značaja koji nosi na polju književnosti nosi naziv “Literarni Egzit”.

Grad Novi Sad sufinansira projekat Gratski ritam Novog Sada.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.