Bez pozorja bili bi siromašniji: Sterijino pozorje u Novom Sadu kao čuvar teatra

Foto: VolimSrbiju

Svakom ljubitelju pozorišta dobro su poznate reči Meše Selimovića da bismo “bez pozorja bili siromašniji za jedno ljudsko razumjevanje i za jednu zajedničku ljubav”.

Upravo Novi Sad je grad koji se vodi ovom slobodno možemo reći parolom kada je u pitanju organizacija festivala, te tako već dugi niz godina neguje festival koji nosi naziv “Sterijino pozorje”.

Gepostet von Sterijino pozorje am Dienstag, 4. Juni 2019

Ovaj festival nacionalne drame i pozorišta je takmičarskog karaktera, a ustanovljen je još 1956. godine u okviru obeležavanja 150. godina od rođenja i 100 godina od smrti velikana srpske književnosti Jovana Sterije Popovića. Od tada Novi Sad svake godine, u maju mesecu, dobija ritam za manifestacije za sve ljubitelje pozorišta.

Gepostet von Sterijino pozorje am Dienstag, 4. Juni 2019

Kada se govori o ovoj manifestaciji važno je reći da su u prvom Odboru Sterijinog pozorja, koji je imenovalo Gradsko veće Novog Sada, 29. marta 1956, bili su, između ostalih, Josip Vidmar (predsednik), Ivo Andrić, Milan Bogdanović, Branko Gavela, Velibor Gligorić, Dmitar Kjostarov, Mladen Leskovac, Veljko Petrović, Dušan Popović, Tomislav Tanhofer, Radomir Radujkov i Miloš Hadžić.

Gepostet von Sterijino pozorje am Dienstag, 4. Juni 2019

Na Sterijinom pozorju učestvuju profesionalna pozorišta kako iz zemlje, tako i inostranstva, a učesnike pažljivo bira tročlana komisija na čelu sa umetničkim direktorom.

Ovaj festival najznačajniji je pozorišni festival u našoj zemlji koji je posvećen dramskom stvaralaštvu, a može se reči da je Novi Sad zahvaljujući njemu postao spona između Beograda i Zagreba.

Grad Novi Sad sufinansira projekat Gratski ritam Novog Sada.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.